Amstelveen gaat impact van landelijke bezuinigingen en BTW-verhoging op lokale kunst, cultuur en sport onderzoeken
Amstelveen - Amstelveen gaat de impact van de landelijke bezuinigingen en btw-verhogingen op de Amstelveense kunst, cultuur- sport- en onderwijssector onderzoeken. Op initiatief van D66, CDA, GroenLinks en de PvdA, die de kabinetsplannen onbegrijpelijk noemen en vrezen voor desastreuze gevolgen, worden diverse lokale scenario's uitgewerkt, zodat de raad gerichte keuzes kan maken om de negatieve effecten van het kabinetsbeleid voor Amstelveen zoveel mogelijk te beperken.
Hoewel het voorstel komende woensdag (13 november) pas wordt gepresenteerd in de gemeenteraadsvergadering heeft zich al een ruime meerderheid afgetekend voor het scenario-onderzoek. Naast de vier partijen stemmen ook Burgerbelangen Amstelveen, SP, VVD, Goed voor Amstelveen en Actief voor Amstelveen in met het voorstel.
Boete op bewegen
'Dit is een boete voor bewegen', zegt Driss Aarabi, raadslid van D66 over de bezuinigingen en verhogingen op sport. 'Door hogere kosten zullen minder mensen sporten en dit is schadelijk voor hun gezondheid. Vooral lage inkomens worden hierdoor hard geraakt. Wij willen juist dat sport en cultuur toegankelijk blijven voor iedereen. We moeten investeren in wat ons verbindt en gezond houdt.”
Levensader
Ook in de Amstelveense kunst- en cultuursector zijn de zorgen volgens de partijen groot. 'Verwacht wordt dat bezoekersaantallen sterk zullen dalen, waardoor de al kwetsbare financiële positie van instellingen verder verslechtert. Robert Zuidbroek (D66), Arjen Siegmann (CDA), Stieneke Kruijer (GroenLinks) en Rosalie Bouwman (PvdA) noemen de btw-verhoging op kunst en cultuur onbegrijpelijk.
'Het kabinet lijkt zich niet te realiseren dat kunst en cultuur de levensader vormen van onze samenleving. Landelijk verzetten wij ons tegen deze plannen en ook lokaal moeten we alles op alles zetten om onze kunst en cultuur te beschermen. Deze maatregel raakt niet alleen de instellingen, maar ook de vele zzp’ers die afhankelijk zijn van werk in deze sector,'zeggen zij.
Amstelveens onderwijs onder druk
Ook het onderwijs wordt getroffen door de maatregelen, stellen de partijen. 'Bezuinigingen op onder andere brede brugklassen, lerarenbeloningen, begeleiding voor leerlingen en naschoolse activiteiten leiden tot grote financiële problemen.'
Saloua Chaara (D66), woordvoerder onderwijs: 'De tekorten in het voortgezet onderwijs kunnen oplopen tot miljoenen euro’s. Bovendien raakt de btw-verhoging op cultuur en sport onze scholen direct. Omdat zij jarenlang hebben geïnvesteerd in een uitstekend aanbod voor cultuur en sporteducatie, worden zij genoodzaakt hierin te snijden.'
Chaara: 'Dit past niet bij Amstelveen. Wij zijn een onderwijsstad waar sport en cultuur hoog in het vaandel staan. Sport, cultuur en onderwijs zijn geen voorzieningen om op te bezuinigen. Ze zijn té bepalend voor de kansen van onze jeugd.'
Over de Amstelveense gemeenteraad 2022-2026
De Amstelveense gemeenteraad bestaat uit twaalf partijen, die gezamenlijk 37 zetels bezetten. Vier partijen, te weten VVD (8 zetels), D66 (7 zetels), PvdA (3 zetels) en Goed voor Amstelveen (2 zetels) vormen gezamenlijk de coalitie 2022-2026 en hebben met 20 zetels een meerderheid.
De oppositie bezet 17 zetels en bestaat uit acht partijen, te weten Burgerbelangen Amstelveen (5 zetels), GroenLinks (4 zetels), SP (2 zetels), Actief voor Amstelveen (2 zetels), CDA, CU, 50Plus en BVNL (allen 1 zetel).
De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van Amstelveen en is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De gemeenteraad stelt de hoofdlijnen van het gemeentebeleid vast en ook dient de raad het college van burgemeester en wethouders te controleren op een goede uitvoering van het beleid.