Een van de vele kunstwerken in de openbare buitenruimte. Dit werk staat al decennia lang in een parkje in de wijk Groenelaan

Amstelveen gaat investeren in beeldende kunst; commissie buigt zich over aanschaf en plaatsing

Amstelveen – Gemeente Amstelveen gaat de komende jaren investeren in de aanschaf en plaatsing van meer beeldende kunst in de openbare ruimte; een commissie (ABK) moet zich over die aanschaf en plaatsingen gaan buigen.

De gemeente wil een transparante procedure bij het plaatsen of aankopen van beeldende kunst ontwikkelen, onder meer om schijn van belangenverstrengeling te voorkomen en inspraak van burgers op een goede wijze (en per project) vorm te geven.

Lastig proces
Daartoe wordt een Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) gefomeerd.  Het College van B en W noemt het aankopen en plaatsen van beeldende kunst 'een lastig proces': 'Zoveel mensen zoveel wensen. Het inrichten van een adviescommissie betekent niet dat er geen weerstand meer komt bij het aanschaffen en/of plaatsen van beeldende kunst in de openbare ruimte', aldus het College.

ABK-leden
De ABK moet gevraagd en ongevraagd een onafhankelijk advies geven aan de gemeente over de aanschaf en plaatsing. Voor de eerste periode (vier jaar) worden de volgende personen tot lid van de ABK benoemd: Rein Schurink, voorzitter van de ABK - oud-gemeentesecretaris, Jan Verschoor, beeldend kunstenaar, Gabriël Verheggen, directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem en Margitte Verwoerdt, zelfstandig curator

De ABK komt jaarlijks tenminste vier keer bij elkaar. De leden van de ABK ontvangen per vergadering een vergoeding van € 125,-. In 2020 wordt de ABK tevens betrokken bij het opstellen van een collectieplan gemeentelijke kunstcollectie; een percentageregeling voor de beeldende kunst en het opstellen van atelierbeleid.

Vijfde lid
Per project wordt afhankelijk van locatie, geïsoleerde of toegepaste kunst, doel beeldende kunst (bijvoorbeeld landmark of knuffelbeelden) een vijfde lid aan de adviescommissie toegevoegd.  Dit vijfde lid wordt geselecteerd door de adviescommissie beeldende kunst.

Ervaring
Met het benoemen van de genoemde leden wordt volgens het College een commissie samengesteld met een diversiteit aan ervaring. 'Naast inhoudelijke kennis van beeldende kunst is er ook voldoende bestuurlijke/procedurele kennis en kennis van historie en architectuur. Door de samenstelling heeft de commissie in totaliteit voldoende kennis van Amstelveen én kan de commissie met voldoende afstand naar de Amstelveense situatie kijken.'

De Stad als Podium
Op 11 december heeft de gemeenteraad het cultuurbeleid 'de Stad als Podium' vastgesteld. In de Stad als Podium valt te lezen dat het plaatsen van beeldende kunst in de openbare ruimte geïntensiveerd wordt. Voorbeelden hierbij zijn deelname aan ArtZuid annex Amstelveen, kindvriendelijke beelden in buurten en wijken en  beeldenroute tussen het Oude Dorp en Stadshart


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 20 apr. 2024 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.