Ingang van bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen Zuid

Amstelveen gaat minderjarige asielzoekers opvangen in tijdelijke woonunits Legmeer

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat tijdelijke woonunits op bedrijventerrein Legmeer plaatsen om per 1 januari 2024 circa 60 alleenstaande minderjarige asielzoekers op te vangen. Dat is de gemeente overeengekomen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en bouwbedrijf en aannemer De Heemraad BV.

De opvang van asielzoekers is in eerste instantie voor 2,5 jaar met de mogelijkheid om jaarlijks te verlengen tot maximaal vijf jaar. Volgens wethouder asielopvang Adam Elzakalai (VVD) wil Amstelveen met de opvang van deze groep asielzoekers een bijdrage leveren aan de oplossing van het vluchtelingenvraagstuk.

Amstelveen anticipeert op Spreidingswet

Amstelveen vangt de asielzoekers op  vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Spreidingswet waarbij het Rijk gemeenten dringend verzoekt om opvang voor asielzoekers te realiseren vanwege het grote tekort aan opvangplekken in Nederland. Omdat het realiseren van de opvang en bijbehorende voorzieningen tijd kost, is de opvang naar verwachting niet eerder dan 1 januari 2024 gereed.

Ter Apel

Elzakalai: 'We hebben vorig jaar allemaal de beelden gezien van het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel, waar honderden mensen noodgedwongen buiten moesten slapen. Nog steeds is er een groot tekort aan opvangplekken. Amstelveen neemt haar verantwoordelijkheid conform de mogelijke taakstelling van het Rijk. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar kleinschalige opvanglocaties, zodat de druk op omgeving beheersbaar blijft,' zegt Elzakali.

Begeleiding

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de minderjarige asielzoekers bij hun dagelijkse activiteiten op de locatie. Ronald Smallenburg, woordvoerder COA: 'De jongeren zijn leerplichtig en gaan naar school. Ze sporten en doen mee aan activiteiten van het COA of in de buurt. Daar zullen we ook maatschappelijke organisaties bij betrekken.'

Inloopavond 30 mei

Om omwonenden en anderen belanghebbenden tijdig te informeren organiseert de gemeente op dinsdag 30 mei a.s. van 19.00 tot 21.00 uur een inloopavond op het raadhuis, Laan Nieuwer-Amstel 1. Direct omwonenden en ondernemers op Legmeer ontvangen ook een uitnodiging per brief. Het COA en de gemeente zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een mail naar vluchtelingen@amstelveen.nl.

Mensen die vragen hebben of iets willen betelenen voor de groep kunnen een mail sturen naar vluchtelingen@amstelveen.nl. Daarnaast is ervanaf 24 mei al een aantal vragen en antwoorden over de opvang van asielzoekers te vinden op de gemeentelijke website via: amstelveen.nl/vluchtelingen.


Meer nieuws

Sport vandaag 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen vandaag 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.

Algemeen gisteren 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.