Ingang van bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen Zuid

Amstelveen gaat minderjarige asielzoekers opvangen in tijdelijke woonunits Legmeer

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat tijdelijke woonunits op bedrijventerrein Legmeer plaatsen om per 1 januari 2024 circa 60 alleenstaande minderjarige asielzoekers op te vangen. Dat is de gemeente overeengekomen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en bouwbedrijf en aannemer De Heemraad BV.

De opvang van asielzoekers is in eerste instantie voor 2,5 jaar met de mogelijkheid om jaarlijks te verlengen tot maximaal vijf jaar. Volgens wethouder asielopvang Adam Elzakalai (VVD) wil Amstelveen met de opvang van deze groep asielzoekers een bijdrage leveren aan de oplossing van het vluchtelingenvraagstuk.

Amstelveen anticipeert op Spreidingswet

Amstelveen vangt de asielzoekers op  vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Spreidingswet waarbij het Rijk gemeenten dringend verzoekt om opvang voor asielzoekers te realiseren vanwege het grote tekort aan opvangplekken in Nederland. Omdat het realiseren van de opvang en bijbehorende voorzieningen tijd kost, is de opvang naar verwachting niet eerder dan 1 januari 2024 gereed.

Ter Apel

Elzakalai: 'We hebben vorig jaar allemaal de beelden gezien van het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel, waar honderden mensen noodgedwongen buiten moesten slapen. Nog steeds is er een groot tekort aan opvangplekken. Amstelveen neemt haar verantwoordelijkheid conform de mogelijke taakstelling van het Rijk. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar kleinschalige opvanglocaties, zodat de druk op omgeving beheersbaar blijft,' zegt Elzakali.

Begeleiding

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de minderjarige asielzoekers bij hun dagelijkse activiteiten op de locatie. Ronald Smallenburg, woordvoerder COA: 'De jongeren zijn leerplichtig en gaan naar school. Ze sporten en doen mee aan activiteiten van het COA of in de buurt. Daar zullen we ook maatschappelijke organisaties bij betrekken.'

Inloopavond 30 mei

Om omwonenden en anderen belanghebbenden tijdig te informeren organiseert de gemeente op dinsdag 30 mei a.s. van 19.00 tot 21.00 uur een inloopavond op het raadhuis, Laan Nieuwer-Amstel 1. Direct omwonenden en ondernemers op Legmeer ontvangen ook een uitnodiging per brief. Het COA en de gemeente zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een mail naar vluchtelingen@amstelveen.nl.

Mensen die vragen hebben of iets willen betelenen voor de groep kunnen een mail sturen naar vluchtelingen@amstelveen.nl. Daarnaast is ervanaf 24 mei al een aantal vragen en antwoorden over de opvang van asielzoekers te vinden op de gemeentelijke website via: amstelveen.nl/vluchtelingen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 21:18

Ludiek wereldrecord: levensgroot melkpak op 27 meter hoogte langs A9

Amstelveen/Ouderkerk - De Boeren van Amstel hebben vandaag in samenwerking met Vogelbescherming Nederland succesvol het grootste melkpak ter wereld  tot een hoogte van 27 meter de lucht in gehesen langs Rijksweg A9 ter hoogte van Ouderkerk/Amstelveen.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:07

Amstelveen van voorheen (353)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 353 een oude prentbriefkaart van de Da Costalaan.

Algemeen gisteren 08:48

Ontdek Amstelland op Amstellanddag: vandaag meer dan 50 locaties open

Amstelveen - In natuurgebied Amstelland is vandaag (zondag 4 juni) op meer dan vijftig locaties van alles te beleven en te ontdekken in het kader van Amstellanddag. Een breed scala bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud laat de diversiteit en bijzonderheid van Amstelland zien.

112 3 jun. 2023 09:38

Ravage na nachtelijke klapper Buitenveldert

Buitenveldert - Op de Van Neijenrodeweg bij de Van Leijenberglaan in Buitenveldert heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een zwaar ongeval plaatsgevonden.

Sport 2 jun. 2023 21:09

Amstelveen huldigt hockeykampioenen Pinoké en Amsterdam

Amstelveen - De hockeyers Heren 1 van Pinoké en Dames 1 van Amsterdam zijn vrijdagmiddag gehuldigd in Amstelveen voor het behalen van de landstitel. 'Wij zijn supertrots op de prestaties van beide clubs', zei burgemeester Tjapko Poppens. 'De Amstelveense jeugd heeft er met jullie nieuwe helden bij.'