Gemeente Amstelveen

Amstelveen gaat minimaal 1100 woningen bouwen in De Scheg

Amstelveen – Amstelveen is voornemens om  ten zuiden van Westwijk (minimaal) 1100 woningen te bouwen in de nieuwbouwwijk De Scheg.

Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66) spreekt vandaag in een persbericht, getiteld 'Meer woningen mogelijk in beoogde woonwijk De Scheg' van circa 1100 woningen. In de zomer van 2018 was echter al duidelijk dat het om 1100 woningen zou gaan: een woordvoerder legt desgevraagd uit dat 1100 het aantal woningen is waar nu vanuit kan worden gegaan, en dat er uiteindelijk zeer vermoedelijk nog meer woningen komen, mogelijk zelfs in de richting van 1200 a 1300. 

Ruimtelijke indeling

Het college van B en W heeft de ruimtelijke indeling van de geplande wijk inmiddels verder uitgewerkt en verfijnd. ‘Door een verschuiving van de grens waar woningbouw met het oog op Schiphol mogelijk is, kunnen er meer woningen dan oorspronkelijk gepland worden gebouwd. Bovendien kan nu een deel van de wegen op onbebouwd gebied worden aangelegd met een goede aansluiting op het bestaande wegennet. In dat gebied is ook plek voor groen.'

1100 niet in beton gegoten

Floor Gordon legt in een update uit: 'Het aantal van 1100 woningen is niet in beton gegoten. Puur theoretisch is in het hele gebied ruimte voor 1500 woningen, zoals ook in het College-advies aan de raad wordt beschreven, maar sommige delen in het gebied kunnen niet bebouwd worden. Zo ligt er een stukje in de KE-contour waar niet gebouwd mag worden vanwege de vliegtuigroutes, maar ook groen, wegen en openbare voorzieningen, zoals de geplande school, kan je niet bebouwen met woningen. Voor nu is duidelijk dat het we 1100 woningen kwijt kunnen, maar het kan zijn dat er ruimte is voor meer als we de volgende fases in het proces gaan uitwerken.' 

 

Vergunningvrij bouwen

'Om een groene, duurzame woonwijk te realiseren zijn we afhankelijk van partijen die de huizen gaan bouwen. Daar zijn we voortdurend mee in gesprek,'zegt Gordon.  In het aangepaste ruimtelijk kader zijn ook afspraken opgenomen over nieuw rijksbeleid voor vergunningvrij bouwen. Dit om de beeldkwaliteit van de bestaande lintbebouwing langs de Noordammerweg, de J.C. van Hattumweg en de Meerlandenweg te behouden.

Verdeling kosten

Nadat de gemeenteraad het aangescherpte ruimtelijk kader heeft vastgesteld, kan de gemeente het stedenbouwkundig ontwerp verder uitwerken en met ontwikkelaars afspraken maken over de inrichting van het gebied en de verdeling van de kosten. Dit legt de gemeente vast in overeenkomsten met grondeigenaren. Vervolgens kan de gemeente starten met de bestemmingsplanprocedure.

Middensegment

Terug naar het project: in 2017 stond het toenmalige College (VVD, D66, BBA, PvdA) op het standpunt geen enkele sociale woningen te bouwen in de nieuwe wijk en zich overwegend op het middensgement te richten en een percentage vrije sectorwoningen; dat wordt ook aangegeven in gemeentelijke informatie rond het bouwproject. Oppositiepartijen pleitten wel al voor goedkope woningen in de wijk.

Wethouder wethouder Floor Gordon stelt in het vandaag verstuurde persbericht: 'Aan het eerder genoemde woonprogramma willen we meer eengezinswoningen in het middensegment toevoegen, zowel huur als koop.'  Het college spreekt ook van een groene, duurzame nieuwe wijk. Een plan voor een Stadspark in de wijk werd eerder al naar de prullenbak verwezen.


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.