Amstelveen gaat vega op beroemde krokettenmotie Balkenende

Amstelveen gaat vega op beroemde krokettenmotie Balkenende Foto: Pixabay.com

Amstelveen - De 'beroemde' Amstelveense krokettenmotie, die oud-premier Jan Peter Balkenende in de jaren '90 indiende in zijn periode als raadslid in Amstelveen, is aan verandering onderhevig. Op initiatief van de PvdA Amstelveen hebben raadsleden nu ook recht op een vega-kroket in plaats van een gewone kroket, indien een raadsvergadering langer duurt dan 23.00 uur.


- Lees verder onder deze advertentie -

Oud-premier Balkenende (minister president van 2002 tot 2010) diende de krokettenmotie op 25 november 1993 in, bij wijze van grap en uit verveling. In de motie pleitte hij er voor dat gemeenteraadsleden in Amstelveen recht moesten hebben op een kroket als een raadsvergadering tot na 23.00 uur zou duren.

Oeverloos

In die tijd konden raadsleden ook al uitstekend oeverloos praten waardoor het vrijwel altijd later werd dan 23.00 uur. De hongerige raadsleden steunden de motie volop waarop deze werd aangenomen en altijd van kracht bleef. Sindsdien zijn er talloze kroketten uitgedeeld en heel wat politieke calorieën verorbert dankzij de oud-premier.

Upgrade

De PvdA Amstelveen was kennelijk van mening dat de krokettenmotie mee moest met de tijd en diende daartoe een verzoek in in zodat raadsleden gisterenavond keuze hadden uit een gewone kroket of een vega-kroket. Burgemeester en raadsvoorzitter Tjapko Poppens maakte de vega-keuze bekend bij aanvang van de de begrotingsvergadering (6 november) en sprak van een prima geste van de PvdA, maar hij vond het anderzijds ook een 'mager' besluit.

Balkenende

De krokettenmotie van CDA'er Balkenende kreeg in de loop der jaren overigens ook navolging in andere plaatsen in Nederland (ook met vega-varianten). Dat leidde in diverse gemeenten ook al tot spanningen en ruzies. In diverse gemeenten werd de krokettenmotie ook alweer afgeschaft, als bezuinigingsmaatregel.


Reacties