Amstelveen gaat vol voor behoud Cobra Museum met nieuw toekomstplan

Amstelveen - Tijdens de speciaal belegde gemeenteraadsvergadering over het Cobra Museum woensdagavond is duidelijk geworden dat zowel het College van B en W als de gemeenteraad van Amstelveen het museum willen behouden en het Cobra een nieuwe kans willen geven. Het College van B en W blijkt na een indringend gesprek dat vanmiddag plaats heeft gevonden met de museumdirectie en financier Marius Touwen de schouders eronder te willen zetten en een plan van aanpak te gaan maken, om in het vierde kwartaal van dit jaar met een inhoudelijk gedegen, financieel sterk en toekomstbestendig plan te komen.

Met de mededeling van het College van B en W voorafgaand aan de vergadering werd direct de angel uit het raadsdebat gehaald en is er hernieuwde hoop voor het Cobra Museum.

Plan laten slagen

Wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) gaf, na een formele en harde opstelling de afgelopen weken, nu tamelijk verrassend aan 'er alles aan te willen doen om het nieuwe plan te laten slagen'. In het gesprek dat voor de raadsvergadering plaatsvond, is het het College duidelijk geworden dat ze meer overeenkomsten heeft met het Cobra dan dat ze van mening verschllen.

Een lief ding waard

Nadat de raadsfracties hun bespiegelingen hadden gegeven (het raadsdebat is hier terug te kijken), benadrukte wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) zijn hernieuwde vertrouwen in de toekomst van het Cobra Museum. 'Het is ons een lief ding waard dat dit goed af gaat lopen. We willen dit echt een kans geven.'

Winstwaarschuwing

Wel gaf Raat aan dat alles staat en valt met dat toekomstplan en dat de uitkomst nog niet gegarandeerd is. Hij noemde dit een winstwaarschuwing. 'Het kan ook nog fout gaan, maar daar gaan we niet voor. We gaan er alles aan doen om het plan te laten slagen.' Raat gaf ook aan dat het College een gevoel van vertrouwen heeft na het gesprek vanmiddag met de Cobra-top en financier Touwen.

Wethouder Financien, Adam Elzakalai, gaf meerdere keren aan dat het nieuwe plan wel hout moet snijden, maar het is de gemeenteraad die daar uiteindelijk over moet beslissen.

Samenwerken

In een persbericht, voorzien van een foto waarin Raat en Touwen elkaar de hand schudden na het gesprek vanmiddag, laat de gemeente weten dat het nieuwe plan het 4e kwartaal gereed moet zijn. 

samenwerkingcobra.jpg

'Als input voor het plan worden op korte termijn gesprekken georganiseerd met betrokkenen, een aantal onafhankelijke kunstexperts en ondernemers. Dit moet uiteindelijk leiden tot een toekomstbestendig plan dat gedragen wordt door de gemeenteraad, het college van B&W en het Cobra Museum.'


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 13:54

Brug Ouderkerk zet teveel uit bij warmte: reparatie in avonden en nachten 22-26 juli

Amstelveen / Ouderkerk – Omdat het brugdek van Brug Ouderkerk bij warm weer te veel uitzet en dan klem komt te zitten bij het openen en sluiten, zal in de avonden en nachten van 22 tot 26 juli 2024 de ruimte tussen het brugdek en de stalen overgang aan het landhoofd (het rij-ijzer) worden vergroot.

Kunst & Cultuur vandaag 09:43

Achtste editie Jonas Ohlsson Summerschool in Museum Cobra

Amstelveen - Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli vindt de achtste editie van de Jonas Ohlsson Summerschool plaats in Museum Cobra. Samen met de veelzijdige kunstenaar Jonas Ohlssonkun je je creativiteit ontdekken en je artistieke vaardigheden ontwikkelen. 

Algemeen vandaag 08:59

D66 & VVD willen tempo met realisatie Park Zuid

Amstelveen - D66 en VVD willen dat er voldoende groen is in elke wijk en er ook voldoende ruimte is voor parken. Er worden momenteel verkenningen gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuw park in Amstelveen Zuid. D66 en VDD willen dat de verkenning snel wordt afgerond zodat dat de start van de aanleg voor 2030 plaats kan vinden.

Amstelveen van voorheen gisteren 20:46

Amstelveen van voorheen (411)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 411 een oude prentbriefkaart van de Amsterdamseweg met rechts de Annakerk.