PIxabay.com

Amstelveen heeft dierenopvang niet meer op orde: roep om terugkeer eigen Dierentehuis

Amstelveen - Sinds gemeente Amstelveen geen Dierentehuis meer heeft is de opvang voor dieren uit Amstelveen er niet beter op geworden. Bij Dierenopvang Haarlemmermeer, dat honden en katten uit Amstelveen sinds 2020 opvangt, zouden organisatorische problemen spelen en honden worden inmiddels ver buiten de regio opgevangen in Zandvoort. Goed voor Amstelveen, VVD en D66 willen opheldering en zien het liefst dat Amstelveen weer een eigen opvang krijgt voor Amstelland-gemeenten.

De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het College van B en W over de moeilijkheden rondom Dierenopvang door de Dierenbescherming.

 Onbestaanbaar

Jacqueline Höcker van de lokale politieke partij Goed voor Amstelveen noemt het ‘onbestaanbaar dat een gemeente als Amstelveen geen duidelijk beeld heeft van problematiek rondom dierenopvang.’ ‘Wij willen de onderste steen boven hebben en bovendien is het belangrijk dat Amstelveen weer een eigen Dierentehuis krijgt waar omliggende Amstelland-gemeenten ook gebruik van kunnen maken’, aldus Höcker.

Wettelijke taak

Eind 2021 maakte de gemeente nog bekend in gesprek te zijn met twee ondernemers voor de realisatie van een nieuw Dierentehuis in Amstelveen, maar sindsdien is het verdacht stil. Het opvangen van zwerfdieren is overigens een wettelijke taak van de gemeente: dat hoeft niet in eigen gemeente, dus door de dieren bij de Dierenbescherming in Haarlemmermeer op te vangen voldoet de gemeente Amstelveen aan die taak, maar optimaal blijkt dat allerminst.

Liefst in eigen hand

Voor Kees Noomen van VVD Amstelveen moet het heel snel beter en het liefst gewoon in Amstelveen: ‘In een gemeente met de omvang van Amstelveen moet Dierenopvang perfect geregeld zijn en het liefst hebben we dit in eigen hand en binnen de gemeente, zodat de controle ook beter is. Dierenwelzijn is bij ons zeer belangrijk en we zullen er alles aan doen om dit hoog op de agenda te houden,’ aldus Noomen.

Problemen in kaart brengen

Ook D66 sluit zich aan: ‘Het is voor D66 belangrijk dat de huisdieren van Amstelveense inwoners de juiste zorg krijgen. De samenwerking tussen de gemeente Amstelveen en verschillende partijen, zoals Dierenopvang Haarlemmermeer, dienen onder de loep te worden genomen zodat de problemen zo goed mogelijk in kaart worden gebracht en worden opgelost,’ aldus D66 raadslid Youssef Ben Idder.

Dierenopvang gaat al langer niet goed

Ruim een jaar geleden heeft Goed voor Amstelveen al aangegeven dat de opvang van dieren niet goed gaat: 'Er is zelfs nog een raadsdebat geweest waar vrijwilligers van de Dierenbescherming in hebben gesproken over de werkwijze van de Dierenbescherming. Tevens waren en zijn er nog steeds vraagtekens rondom de interne organisatie van de Dierenopvang Haarlemmermeer,' stellen de drie partijen die hebben vernomen dat de personele organisatie bij de opvanglocatie rammelt.

Sinds Amstelveen geen eigen Dierentehuis meer heeft gaan de honden en katten naar Hoofddorp. De Dierenbescherming krijgt van de gemeente jaarlijks een bedrag van € 65.000 subsidie voor de opvang, 

Dierenopvang Haarlemmermeer

'Sinds geruime tijd heeft Hoofddorp besloten dat de honden nu in Zandvoort worden opgevangen, dat buiten onze regio ligt,' melden de partijen, 'Het blijkt ook dat het aantal ge-euthanaseerde honden hoog ligt, waar een aantal dierenartsen zich zorgen over maakt en soms weigeren ze ook honden te euthanaseren die nog herplaatst kunnen worden en gezond zijn.'

'Ondanks dat het soms lang kan duren voor een dier een gouden mandje kan vinden, dienen deze honden indien herstellende of gezond en herplaatsbaar, verzorgd worden. Volgens het euthanasieprotocol mogen dieren niet ge-euthanaseerd worden wegens gebrek aan opvang en ruimte.  Zo stelt het protocol ook dat er alleen euthanasie mag plaatsvinden wanneer dieren ziek zijn en wanneer er een verstoorde relatie is tussen mens en dier zodat zij niet meer geplaatst kunnen worden.'

Doorgaan tot oplossing

dierenopvang vvd gva amstelveen.jpg

Jacueline Höcker (GvA), Youssef Ben Idder (D66) en Kees Noomen (VVD) - vlnr op de foto - hopen dat zo spoedig mogelijk een eind komt aan de problematiek rondom de opvang van dieren en zijn vastberaden door te gaan totdat er ook daadwerkelijk een oplossing komt. Alle drie de partijen zijn sinds 2022 onderdeel van de coalitie in Amstelveen.

In 2021 hield gemeente Amstelveen nog een enquete over dierenwelzijn in Amstelveen. Onduidelijk is wat de effecten zijn geweest van die enquete. 


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.