Schokland 14 [Beeld: gemeente Amstelveen]

Amstelveen heeft er een nieuw monument bij

Amstelveen – De gemeente heeft een gebouw aan Schokland 14 in Amstelveen Noord, dat vroeger dienst deed als telefooncentrale, tot gemeentelijke monument verklaard.

Het gebouw is aangewezen tot gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde. De buitenkant van het gebouw is gaaf behouden gebleven en daardoor monumentwaardig, zo heeft de onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland geoordeeld. 

Ontwerp
Het pand aan Schokland, waar tot december het Europees Go Centrum was gevestigd dat in 1992 haar intrek nam, is een ontwerp van de Rijksgebouwendienst. De cultuurhistorische waarde zit in het feit dat de voormalige telefooncentrale een zichtbaar bewaarde herinnering is aan het lokale en nationale telefoonwezen dat in de twintigste eeuw een stormachtige ontwikkeling doormaakte. Hoewel het pand op nationaal niveau niet uniek is, is het als nutsgebouw voor de gemeente Amstelveen wel degelijk bijzonder schrijft MOOI Noord-Holland eind vorig jaar in haar onderbouwing. De Erfgoedcommissie adviseerde het college dan ook om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Geschiedenis
'De voormalige telefooncentrale is een ankerpunt binnen de ontwikkeling van de telefonie in de twintigste eeuw en laat zien hoe zorgvuldig de Rijksgebouwendienst dit soort voorzieningen ontwierp', zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). 'In samenhang met de omringende bebouwing uit de jaren zestig is het ook van grote stedenbouwkundige waarde. Het laat goed de historische ontwikkeling van het gebied zien. Wij hechten er grote waarde aan om de geschiedenis van Amstelveen zoveel mogelijk te bewaren voor latere generaties.'

schokland_feb_2020_amstelveen.jpg

Herbestemming mogelijk
Het interieur van het gebouw is zodanig gewijzigd dat het in zijn geheel buiten de bescherming als gemeentelijk monument valt.Volgens wethouder Floor Gordon (D66) maakt dit mogelijke herbestemming van het gebouw eenvoudiger.

Foto: Wethouders Herbert Raat en Floor Gordon eerder dit jaar bij het gebouw Schokland aan Schokland


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 20 apr. 2024 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.