Luchtfoto Amstelveen Noord, vanaf Kronenburg [Gemeente Amstelveen]

Amstelveen heeft grootse plannen met Kronenburg-Uilenstede

Amstelveen - Het college van B en W heeft grootse plannen met de wijken Kronenburg en Uilenstede in Amstelveen Noord. Een nieuwe visie op het gebied zal vanaf 6 februari 2019 vier weken ter inzage worden gelegd.

De gecombineerde wijk moet als het aan het college ligt uitgroeien tot een plek waar je inspirerend kan werken, gezellig kan wonen en prettig kan studeren in een groene omgeving met alle dagelijkse voorzieningen binnen handbereik. Met name de Amstelveense kantorenwijk Kronenburg kampt momenteel met forse leegstand en heeft een nieuwe impuls nodig. Het college van B en W wil een goede mix tussen (tijdelijk) wonen, verblijven, werken en ontspannen creëren in het totaalgebied Kronenburg-Uilenstede.

Aamvliegroute

Kronenburg en Uilenstede liggen onder de aan- en uitvliegroute van de Buitenveldertbaan. Dit maakt het gebied volgens de gemeente 'minder geschikt voor reguliere woningbouw'. Volgens de vosie van het college vraagt het gebied om kleinschalige en flexibele kantoorruimtes in een gebied met veel aantrekkelijke voorzieningen. Een combinatie met wonen is volgens het college echter een ‘must’ om een voldoende aanbod aan voorzieningen in het gebied te krijgen.

Studentenhuisvesting

‘Juist vanwege de locatie bij de VU en de Zuidas is het een heel logische plek om aan bijzondere vormen van wonen te denken, zoals studentenhuisvesting en short stay, waarbij de focus ligt op studenten en jonge kenniswerkers en tijdelijkheid van het verblijf het uitgangspunt is. Deze jonge doelgroepen hebben namelijk minder last van vliegtuiggeluid dan andere leeftijdscategorieën. Door hun leeftijd en vanwege de relatief korte duur van hun woonverblijf lopen deze toekomstige bewoners van Kronenburg geen gezondheidsrisico. Dat heeft de GGD desgevraagd geadviseerd,’zo meldt de gemeente.

'Unieke kansen' 

De ligging pal naast studentencampus Uilenstede, vlakbij de Vrije Universiteit en de Zuidas biedt  unieke kansen om een bijzonder woon- werkgebied tot stand te brengen. 'De ambitie is om Kronenburg en Uilenstede, nu nog twee losse gebieden, beter met elkaar te verbinden en te laten versterken, zodat één levendig en dynamisch campusgebied ontstaat,' zegt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66). 'Een plek waar studenten, academici, werknemers, ondernemers en Amstelveners elkaar in een ongedwongen omgeving kunnen ontmoeten om tot innovatieve ideeën en initiatieven te komen.'

 
Ontmoetingsplekken

Nieuwe wooneenheden moeten als het aan het college ligt samen met andere functies in het midden van Kronenburg komen te liggen. ‘Doordat hier al een aantal braakliggende percelen zijn, kan het gebied helemaal opnieuw vorm krijgen. Om de levendigheid en sociale interactie te bevorderen, worden kleinschalige ontmoetingsplekken gecreëerd waar de toekomstige gebruikers met elkaar in contact kunnen komen. Zogenaamde ‘commons’. Dit betekent een voortzetting van de huidige opbouw van Uilenstede, namelijk het creëren van verschillende clusters met ieder een eigen sfeer en gezicht. Het hart van elk cluster is bestemd als ontmoetingsplek.’

Buitenruimte

Ook de buitenruimte moet op elkaar aansluiten. Water is kenmerkend voor het gebied, net als groen en bomen. 'Hekken om gebouwen verdwijnen. Gebouwen komen in het landschap te staan en alles is vrij toegankelijk. Daartussen verbinden loop- en fietspaden het midden van Kronenburg met Uilenstede en de rest van Amstelveen. “Dit nieuwe deel van Amstelveen wordt ook voorbereid op klimaatverandering”, zegt wethouder Gordon. “Amstelveen zet in op duurzame wijken, waarin we naast energiezuinige gebouwen ook rekening houden met de effecten van klimaatverandering in de buitenruimte. Voldoende groen en water gaan wateroverlast en hittestress tegen.”

Inspraak & informatie-avond

De visie ligt vanaf 6 februari 2019 vier weken ter inzage tot en met 5 maart 2019. Gedurende deze periode is het mogelijk om een inspraakreactie in te dienen. Deze reacties worden betrokken bij de besluitvorming van de gemeenteraad over de vaststelling van de gebiedsvisie. De gebiedsvisie is in te zien bij de balie Bouwen op het Raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel 1. Voor wie meer wil weten, is er op 14 februari 2019 een informatieavond in het raadhuis van Amstelveen vanaf 19.00 uur. Aanmelden is niet nodig.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 13:54

Brug Ouderkerk zet teveel uit bij warmte: reparatie in avonden en nachten 22-26 juli

Amstelveen / Ouderkerk – Omdat het brugdek van Brug Ouderkerk bij warm weer te veel uitzet en dan klem komt te zitten bij het openen en sluiten, zal in de avonden en nachten van 22 tot 26 juli 2024 de ruimte tussen het brugdek en de stalen overgang aan het landhoofd (het rij-ijzer) worden vergroot.

Kunst & Cultuur gisteren 09:43

Achtste editie Jonas Ohlsson Summerschool in Museum Cobra

Amstelveen - Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli vindt de achtste editie van de Jonas Ohlsson Summerschool plaats in Museum Cobra. Samen met de veelzijdige kunstenaar Jonas Ohlssonkun je je creativiteit ontdekken en je artistieke vaardigheden ontwikkelen. 

Algemeen gisteren 08:59

D66 & VVD willen tempo met realisatie Park Zuid

Amstelveen - D66 en VVD willen dat er voldoende groen is in elke wijk en er ook voldoende ruimte is voor parken. Er worden momenteel verkenningen gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuw park in Amstelveen Zuid. D66 en VDD willen dat de verkenning snel wordt afgerond zodat dat de start van de aanleg voor 2030 plaats kan vinden.

Amstelveen van voorheen 14 jul. 2024 20:46

Amstelveen van voorheen (411)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 411 een oude prentbriefkaart van de Amsterdamseweg met rechts de Annakerk.