Wethouder Floor Gordon (D66) en Jacqueline Höcker (GvA)

Amstelveen heeft nu ook plantaarns

Amstelveen - Aan het Handelsplein in het centrum van Amstelveen is een aantal zogenoemde 'plantaarns' geplaatst: lantaarnpalen met een groen omhulsel, die vooor meer vergroening en verkoeling moeten zorgen.

Er zou een brede wens leven om versteende pleinen en straten te vergroenen, ook als er geen ruimte (in de ondergrond) voor bomen is. 'Op plekken die minder groen zijn, zoals het Handelsplein zijn plantaarns een goede aanvulling. Ze vergroenen en verkoelen de stad en dragen zo bij aan een groenere en mooiere stad,' zegt wethouder Floor Gordon.

Ze onthulde vandaag de eerste Amstelveense plantaarns: het betreft een proef op basis van een motie van de politieke partij Lijst Höcker (heden: Goed voor Amstelveen) die in de gemeenteraad in 2021 unaniem steun kreeg.  De initiatiefneemster van de motie, Jacqueline Höcker, inmiddels coalitiepartner, was aanwezig bij de onthulling en toonde zich enthousiast.

De Groene Straat

“Wij zagen in andere steden al de plantaarns van De Groene Straat. Toen dacht mijn partij dit is ook leuk en goed voor Amstelveen. Amstelveen heeft natuurlijk al veel groen, maar niet op alle pleinen of straten. Groene lantaarnpalen kunnen ook het straatbeeld mooier maken. Ook kunnen ze de biodiversiteit vergroten en kunnen bijdragen aan het regenbestendiger maken van straten. Een ander voordeel is dat plantaarns stikstof en fijnstof kunnen opvangen. We zijn heel blij dat onze motie nu is uitgevoerd,' geeft initiatiefneemster Jacqueline Höcker aan.

Water

Medewerkers van De Groene Straat waren ook aanwezig bij de onthulling met een gieter om te kijken of de planten in het begin genoeg water kregen. Maar een medewerker van de gemeente zorgt natuurlijk dat ze genoeg water krijgen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.