Een deelnemer aan de AmstelveenZ Lentemarathon, met de finish op het Stadsplein (Beeld: Jaap Maars)

Amstelveen in Top 10 sportiefste steden van Nederland

Amstelveen - Gemeente Amstelveen staat in de Top 10 van sportiefste gemeenten van Nederland.

Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die vandaag verschijnt.

In die nieuwe Atlas (met een ranglijst van de 50 grootste gemeenten) wordt de gemeentelijke sportindex geïntroduceerd. Die is ontwikkeld in samenwerking met de Academie Sport en Bewegen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en geeft het sportaanbod en de sportdeelname per gemeente weer. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen sporten die in verenigingsverband plaatsvinden en individuele sporten.

Kijkend naar de totale deelname aan sport blijkt Amersfoort dé sportstad van Nederland, gevolgd door Utrecht en Breda.  Amstelveen staat met plek 8 keurig in de Top 10. In Heerlen wordt door de bevolking het minst gesport. 


De totale deelname aan sport

 

Sportdeelname blijkt volgens de onderzoekers minder sterk samen te hangen met sportaanbod dan op voorhand wellicht verwacht zou worden: Er zijn genoeg steden met weinig aanbod en een hoge sportdeelname. Andersom zijn er ook steden met voldoende mogelijkheden om te sporten, maar desondanks een lage deelname. Blijkbaar spelen er andere factoren een rol die bepalen of mensen gaan sporten, zoals het inkomens- en opleidingsniveau.'

 

'Er is een sterke samenhang tussen sportdeelname enerzijds en de ervaren gezondheid van de bevolking en zorgkosten anderzijds. Gemeenten met relatief veel sporters hebben over het algemeen een relatief groot aandeel inwoners met een goede ervaren gezondheid. Ook zijn de gemiddelde zorgkosten in deze gemeenten lager. Om de deelname aan sport te vergoten is voldoende aanbod een randvoorwaarde, maar sportbeleid gericht op het activeren van specifieke doelgroepen cruciaal'.

 

De nieuwe Atlas voor gemeenten wordt vandaag 18 november 2020 digitaal gelanceerd vanuit gaststad Ede, dat zich profileert als gezonde sportstad in een groene omgeving en zich dus nauw verbonden voelt met het thema Sport.

Bron: Atlas voor Gemeenten


Meer nieuws

112 vandaag 19:51

Overval op supermarkt Lindenlaan Amstelveen

Amstelveen - Aan de Lindenlaan in Amstelveen Zuid is maandagavond even voor 19.30 uur een supermarkt overvallen. Daarbij is gedreigd met een wapen; een onbekend geldbedrag is buitgemaakt.

Politiek vandaag 10:07

Burgerbelangen Amstelveen: biedt RTVA reële kans, pak uitgestoken hand aan

Amstelveen – Nu de lokale omroep RTVA tot 2024 de uitzendlicentie heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, vindt de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat de gemeente er voor moet zorgen dat RTVA op basis van een reëel subsidiebedrag haar werkzaamheden kan hervatten en dat de hand die de omroep nu heeft uitgestoken aangepakt moet worden.