AmstelveenZ

Amstelveen intensiveert controles op fatbikes & wil camera's inzetten tegen scooters/brommers op plekken waar ze niet mogen rijden

Amstelveen - In het kader van verkeersveiligheid gaat gemeente Amstelveen het aantal controles op fatbikes opvoeren en bovendien is de gemeente voornemens met behulp van camera’s handhavend op te treden tegen scooters en brommers die op plekken rijden waar zij niet mogen rijden (zoals het Zwarte Pad).

Sinds de opkomst van nieuwe vormen van fietsverkeer is niet alleen de drukte op Amstelveense fietspaden toegenomen, maar ook is er sprake van steeds grotere verschillen in snelheid tussen de diverse verkeersdeelnemers, waardoor de verkeersveiligheid onder druk staat.

25 km/u

Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is de grote toename aan elektrische fietsen en dan met name elektrische fietsen die harder kunnen dan wettelijk voorgeschreven is. Met name de zogenaamde fatbikes blijken gemakkelijk opvoerbaar te zijn en rijden daarmee veelal harder dan de voorgeschreven 25 km/uur.

De gemeente heeft in samenwerking met de politie besloten hier meer aandacht aan te besteden. Grootschalige controles, zoals vorig jaar aan het begin van het schooljaar, worden met name gericht op opgevoerde fatbikes en e-bikes en zullen vaker worden gehouden.

Cameratoezicht scooters en brommers

Gemeente Amstelveen is momenteel in vergaand gesprek met Amsterdam om aan te kunnen sluiten op het camerahandhavingssysteem dat in de hoofdstad al wordt gebruikt. Dit systeem biedt mogelijkheden voor handhaving op scooters en bromfietsers op plekken waar deze niet mogen komen. Omdat fatbikes niet zijn uitgerust met kentekens is camerahandhaving op e-bikes ingewikkelder.

Kamervragen

Onder de vlag van de Vervoerregio Amsterdam en in samenwerking met diverse andere Nederlandse gemeenten heeft de gemeente Amstelveen eerder al in een brandbrief aandacht gevraagd bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de leden van de Tweede Kamer voor de problematiek rondom opgevoerde e-bikes, en dan met name de fatbikes.

Er wordt gedacht aan het verbieden van de verkoop van opvoersetjes en het instellen van een minimum leeftijd voor het gebruik van e-bikes. Komend voorjaar zal minister Harbers over dit onderwerp komen met antwoorden op gestelde kamervragen.


Meer nieuws

Politiek gisteren 19:56

In memoriam: Tim Lechner

Amstelveen – Lokaal politicus Tim Lechner, initiatiefnemer van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is afgelopen donderdag overleden. Lechner was in 2017 initiatiefnemer en mede-oprichter van de destijds nieuwe lokale partij, die in 2018 als nieuwkomer twee zetels in de Amstelveense gemeenteraad behaalde.

Verkeer & Vervoer gisteren 11:43

‘Invoering 30 km/u in hoofdstad klap voor OV-netwerk in regio’

Amstelveen - Vijf gemeenten rond de hoofdstad willen opheldering van het Amsterdamse gemeentebestuur waarom er onvoldoende rekening is gehouden met het effect van het invoeren van 30-km zones (GOW 30*) op het regionale Openbaar Vervoer-netwerk van en naar Amsterdam, ondanks dat de gemeenten daar afgelopen zomer al om vroegen.

Algemeen 25 feb. 2024 18:06

Amstelveen van voorheen (391)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 391 een oude foto van het voormalige café-restaurant d’Amstelhoek op de grens van Amstelveen en Amsterdam.

Verkeer & Vervoer 24 feb. 2024 13:09

A10 geblokkeerd door klimaatactivisten

Amsterdam/Amstelveen - Enkele honderden klimaatactivisten hebben zaterdagmiddag Rijksweg A10 bij Amsterdam geblokkeerd. Leden van Extinction Rebellion trokken rond kwart over twaalf de snelweg op voor een demonstratie, die vooraf was verboden door Amsterdamse burgemeester Halsema.