Amstelveen investeert 20 miljoen in nieuw zwembadwater, maar is het genoeg?

Amstelveen - Met een investering van circa 20 miljoen euro en het slaan van de eerste paal voor de realisatie van een extra zwembad bij De Meerkamp in Amstelveen, is nieuw zwemwater - geschikt voor broodnodige zwemlessen - onderweg. Maar de druk op geschikt zwemwater in de regio blijft hoog. Na de eerdere sluiting van zwembad De Otter in Uithoorn, het recente bericht dat zwemclub ABC geen toekomst meer heeft bij het zwembad aan Escapade, moet ook nog maar worden afgewacht hoe de toekomst van het sterk verouderde zwembad De Waterlelie in Aalsmeer er uit ziet.

Naar de staat van het 50-jaar oude zwembad in Aalsmeer loopt momenteel een onderzoek, waaruit moet blijken of het zwembad gerenoveerd of nieuw gebouwd dient te worden. De vraag is daarnaast of Aalsmeer daar de middelen voor heeft, want een zwembad vergt een miljoeneninvestering, getuige de 20 miljoen die Amstelveen al moet neertellen voor een extra bad bij een bestaand complex.

Niet gerust

Een en ander zal moeten blijken als het onderzoek naar De Waterlelie in de loop van dit jaar aan de Aalsmeerse gemeenteraad wordt voorgelegd.  Onderdeel van het onderzoek is een enquête die door inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart kan worden ingevuld. Amstelveens wethouder Herbert Raat (sport, VVD) is er niet gerust op, hoewel hij blij is dat - als alles volgens planning verloopt - medio 2025 het nieuwe Amstelveense zwembad geopend kan worden, om zo extra ruimte te kunnen bieden aan zwemlessen. Maar hij hoopt dat er niet nog meer zwemwater in de regio verloren gaat. 

(Tekst gaat verder onder foto)

eerste paal meerkamp zwembad 010224.jpg
Wethouder Raat (2e links) bij het slaan van de eerste paal voor het nieuwe bad.

Wachtlijsten

Mede door corona is de wachtlijst bij zwembad De Meerkamp de laatste jaren opgelopen. ‘Tegelijkertijd is er bij andere gemeenten in de regio steeds minder publiek zwemwater beschikbaar, waardoor de druk op ons zwemwater groter wordt,’ zegt Raat. Hij zegt het van groot belang te vinden dat kinderen leren zwemmen en veilig in en om waterrijke gebieden kunnen spelen. 'Daarom streven wij ernaar dat al het beschikbare badwater in Amstelveen zo veel mogelijk ingezet wordt voor zwemlessen.’

Inspanningen

De afgelopen vier maanden heeft zwembad de Meerkamp, ondanks het zwemwatertekort in de regio, ruim 250 kinderen kunnen laten starten met zwemlessen. Dat was vooral mogelijk omdat De Meerkamp een gemeentelijk bad is en de gemeente zich samen met AmsteveenSport tot het uiterste inspant de wachtlijsten te verkorten.  Zo  worden nu zwemlessen gegeven op tijdstippen die eerder gebruikt werden voor andere programmering in het zwembad en ook is het rooster effectiever ingedeeld. Eveneens startte een lokale campagne om nieuwe zweminstructeurs te werven en De Meerkamp is gestart met het verzorgen van een interne opleiding voor zweminstructeurs. 

Escapade

Het ligt anders aan Escapade, waar gemeente Amstelveen en AmstelveenSport geen zeggenschap hebben omdat het een puur commercieel bad betreft. De nieuwe exploitant van het complex heeft volgens de gemeente aangegeven dat het zwemwater wel behouden blijft voor zwemlessen, maar ouders en kinderen dienen bovenop de kosten voor de zwemlessen abonnementskosten voor de sportschool te betalen. Voor zwemclub ABC - waar honderden kinderen zwemlessen volgen - was dat niet reeel en zij dreigen op het droge te geraken.

Commerciële uitbater

Uit antwoorden op bezorgde vragen die de SP Amstelveen hierover eerder stelde, blijkt het het College van B en W die zorgen zeker te delen, maar het is met handen en voeten gebonden. 'Wij kunnen niet op de stoel van een commerciële uitbater gaan zitten (...) Een commerciële aanbieder heeft de vrijheid om een eigen bedrijfsconcept toe te passen. De overheid mag hierin niet interveniëren, zij is gebonden aan de beginselen van behoorlijk bestuur. Het gemeentebestuur moet alle schijn van partijdigheid vermijden en mag niet besluiten met vooringenomenheid.'

Maatschappelijk belang

Omdat het om een maatschappelijk belang gaat heeft het College van B en W wel getracht beide partijen bij elkaar te brengen 'zodat de continuïteit van de zwemlessen gewaarborgd blijft.' Het College deed onder meer een beroep op de maatschappelijke betrokkenheid van de exploitant. Maar de reactie op dat morele beroep was teleurstellend, vond ook de wethouder, zoals hij eerder al tegenover AmstelveenZ verklaarde. 'Wij hebben de verhuurder meegegeven dat het in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen een onverstandige keuze is om zwemclub ABC de deur te wijzen.' 

Al met al is de druk op geschikt zwemwater in de regio nog altijd torenhoog, maar het College van B en W blijft zich inspannen om de situatie te verbeteren, ook al is het vooral wachten op het nieuwe bad bij De Meerkamp en de toekomst van De Waterlelie.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.