Vliegtuig boven Uilenstede/Kronenburg

Amstelveen is er nog steeds klaar voor, de bouw van 2500 studentenwoningen. Nu de minister nog

Amstelveen - Nadat de Raad van State eerder dit jaar de bouw van 2500 studentenwoningen in de Amstelveense wijk Kronenburg blokkeerde omdat het plan in strijd is met de regelgeving rond het Luchthaven Indelingsbesluit (LIB), heeft Amstelveen weer goede hoop dat het plan alsnog gerealiseerd kan worden nu het merkwaardige dossier onderwerp van discussie is geworden in de Tweede Kamer.

Faissal Boulakjar, Kamerlid van D66, diende gisteren een motie in over studentenhuisvesting op Kronenburg samen met Pieter Grinwis van de Christenunie. In de motie vragen de kamerleden de regering opnieuw een uiterste inspanning te leveren en op korte termijn een oplossing te vinden, zodat tóch gestart kan worden met de realisatie van de studentenwoningen in de Amstelveense kantorenwijk.

Raad van State

‘De Raad van State heeft geoordeeld dat wij niet zonder toestemming van de minister van I&W dit gebied kunnen ontwikkelen. We zijn daarom blij met de aandacht voor dit onderwerp in de Tweede Kamer,’ zegt wethouder Floor Gordon (D66). ‘Amstelveen is er klaar voor. Wij willen graag een bijdrage leveren aan het terugdringen van de woningnood in ons land. We nodigen minister De Jonge graag uit om in Kronenburg te komen kijken,' aldus Gordon.

Hard nodig

Gemeente Amstelveen ontwikkelde samen met gebiedseigenaren en gesteund door de Metropoolregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland, studentenhuisvester DUWO en de VU een plan om 2500 studentenwoningen te realiseren.  Die woningen zijn heel hard nodig, want studentensteden komen dit studiejaar rond de 26.500 studentenwoningen tekort, ongeveer net zoveel als vorig jaar. Dat blijkt uit een voorlopige schatting van kenniscentrum Kences.

Tot verbijstering van de ontwikkelende partijen en gebiedseigenaren werd een streep gezet door de plannen, doordat de toezichthouder van het ministerie van I&W (de Inspectie Leefomgeving & Transport - ILT) bezwaar aantekende. De ILT houdt namens het ministerie toezicht op de (externe) veiligheid van Schiphol en de naleving van milieunormen en -regels.  De Amstelveense woningbouwplannen pasten volgens het ILT niet binnen de huidige regels omtrent het Luchthaven Indeling Besluit Schiphol (LIB).

Waarom begrijpt nagenoeg niemand: in het zelfde gebied wonen namelijk al duizenden studenten in Campus Uilenstede, zijn er zonder problemen hotels en kantoren gevestigd en is er bovendien toestemming voor vluchtelingenopvang. Maar nieuwe studenten huisvesting bieden mag dus niet. De Raad van State stelde het ILT echter in het gelijk en zo kon het gebeuren dat het ministerie de bouw van de nieuwe (studenten-)woningen indirect zelf heeft geblokkeerd.

Overlast van vliegtuigen

Gordon stelt dat in het plan rekening is gehouden met de overlast van vliegtuigen en was diep teleurgesteld toen bleek dat de plannen door het bezwaar van de ILT niet door konden gaan. 'We hebben samen met de gebiedseigenaren en met steun van medeoverheden en onderwijsinstellingen een prachtig en zorgvuldig plan in de startblokken staan om 2500 studentenwoningen te bouwen in Kronenburg rekening houdend met de geluidsoverlast van vliegtuigen.'

Extended stay

Het plan in Kronenburg voorziet in studentenwoningen gecombineerd met extended stay voorzieningen, kantoor- en werkplekruimten en sport- en horecavoorzieningen in de wijk Kronenburg. Amstelveen wil die wijk nieuw leven inblazen door wonen en werken te combineren. Kronenburg ligt volgens gemeente Amstelveen net als Uilenstede binnen de geluidscontouren van Schiphol waar regelgeving geldt.

Bestemmingsplan

Het benodigde bestemmingsplan voor de bouw van de woningen werd al op 7 juli 2021 door de gemeenteraad goedgekeurd en vastgesteld, maar kon door de uitspraak van de Raad van State naar de prullenbak worden verwezen. Amstelveen hoopt het weer uit de prullenbak te mogen vissen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.