Het Amstelveense raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

De datum 25 mei werd in 2017 uitgeroepen tot Verjaardag van Amstelveen, nadat een akte gedateerd op 25 mei 1399 werd opgeduikeld in het stadsarchief. Het was de dag dat ambachtsheer Koen van Oosterwijk door Graaf Aelbrecht werd benoemd.

24H Amstelveen

Vorig jaar, toen Amstelveen 620 werd, werd groots uitgepakt met het nieuwe en geslaagde evenement 24H. Op bijna 50 locaties was er 24 uur lang een unieke serie veelal gratis activiteiten kriskras door de gemeente georganiseerd, zoals kamperen in het Cobra Museum en lasergamen in het Stadshart. 24H was succesvol en een blijvertje, zo leek het, maar de corona-uitbraak gooit nu roet in het eten. Dit jaar gaat de verjaardag van Amstelveen dus in stilte voorbij.

Verjaardag van Amstelveen: 25 mei (?)

Door lokale historici is openlijk getwijfeld aan de juistheid verjaardagsdatum, omdat nooit een verantwoord geschiedkundig onderzoek naar het ware onstaan van Amstelveen (dat vroeger Nieuwer-Amstel heette) is gedaan, maar de Verjaardag van Amstelveen staat sinds enkele jaren dus vast op 25 mei. 

Er gaan ook theorieën dat 25 mei 1399 de datum is waarop het Oude Dorp ontstond en dat Amstelveen (Nieuwer-Amstel) al sinds 1278 zou bestaan, zo zou kunnen blijken uit andere historische documenten. Ook is het jaartal 1334 naar boven gekomen als geboortejaar. Andere mensen vinden dat Amstelveen veel jonger is, omdat pas in 1964 de naam Nieuwer-Amstel in Amstelveen veranderde.


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 20:00

Buitensporten enorm in opmars

Amstelveen - Heleen van Ketwich Verschuur heeft als directeur van AmstelveenSport, de organisatie die zich op meerdere vlakken inzet om Amstelveners gezond te laten bewegen, de afgelopen maanden voor nieuwe uitdagingen gestaan. Door de corona-crisis kwamen binnen no-time sportverenigingen, sportaccommodaties en scholen stil te liggen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:50

Amstelveen van voorheen (202)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 202 een foto van de Dorpsstraat in het Oude Dorp zoals deze er vroeger uitzag.

Politiek gisteren 11:55

Actief voor Amstelveen: Burgerparticipatie moet op de schop

Amstelveen - Na grote onvrede bij veel omwonenden rond de startnotitie Alleman Kwartier, het beeldkwaliteitsplan Oude Dorp en verkeerswijzigingen in Bovenkerk, is de lokale politiek partij Actief voor Amstelveen (AVA) helemaal klaar met het huidige participatiebeleid van de gemeente Amstelveen. De partij komt met een initiatiefvoorstel.

Politiek gisteren 11:39

BbA: 'Planprocessen gemeente niet meer van deze tijd'

Amstelveen - Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt de huidige planprocessen die gemeente Amstelveen hanteert niet meer van deze tijd. Dat laat de lokale partij weten in een persbericht, nadat afgelopen woensdag in de gemeenteraad vernieuwingsplannen in de wijken Bankras/Kostverloren (Allemanskwartier) en het Oude Dop (herinrichting) ondanks veel tegenstand uit de buurt toch akkoord kregen. 'Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie', stelt bbA.

Wonen gisteren 11:24

Allemansbelang: ‘Participatie wijkbewoners een gotspe’

Amstelveen – De Stichting Allemansbelang noemt het participatietraject waarin wijkbewoners zijn betrokken bij het nieuwbouwplan Allemanskwartier een gotspe. Dat meldt de woordvoerder van de stichting in een persbericht, nadat de gemeenteraad afgelopen woensdag met een minieme meerderheid akkoord ging met de startnotitie.

Advertorial Sport gisteren 10:00

GYM VAN TOEN: Bewegen was nog nooit zo leuk

Amstelveen - Trefbal, apenkooien, touwklimmen. Deze woorden nemen ons mee naar die gymzaal waar je als kind heerlijk kon spelen. ‘Het tovert een glimlach op het gezicht van veel mensen als je over de gymlessen van vroeger begint’, zegt Ewoud van Dulken. Hij is initiatiefnemer van GYM VAN TOEN en heeft als missie om deze jeugdherinneringen landelijk weer tot leven te brengen.