Pixabay.com

Amstelveen komt met aanvullende steunregeling voor lokale horeca

Amstelveen – Gemeente Amstelveen komt binnenkort met een aanvullende regeling om de hard getroffen Amstelveense horeca extra steun te bieden tijdens de coronacrisis.

De regeling wordt een dag na Koningsdag, dinsdag 28 april, digitaal opengezet en aanvragen kunnen vanaf 29 april 2020 in behandeling worden genomen, meldt de gemeente.

Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken, D66) meldt dat het Rijk ook aan het nadenken is over financiële steunmaatregelen en mogelijk een specifiek sectorpakket voor de horeca. ‘Als dat er komt, passen we onze regeling daarop aan’, aldus Gordon.

wethouder_floor_gordon.jpg

Amstelveen heeft uit eigen middelen een noodpakket 15 miljoen euro vrijgemaakt om inwoners en ondernemers die in acute nood verkeren te kunnen steunen.

MKB
Gemeente Amstelveen heeft inmiddels ook goed overleg gehad met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor een MKB-regeling, De gemeente was eerder al zelf bezig met de voorbereidingen voor een kortdurende overbruggingslening voor het MKB. 'Uit contacten met de RVO bleek dat als wij als gemeente aan partijen een lening zouden verstrekken, zij niet meer in aanmerking kunnen komen voor een lening bij banken onder staatsgarantie' meldt Gordon.

Landelijke regeling
'De RVO heeft aangegeven dat er op korte termijn een landelijke regeling voor het MKB komt, waarbij banken ruimhartiger en sneller leningen kunnen verstrekken. Daarmee wordt de groep ondernemers die tussen wal en schip dreigt te vallen naar verwachting kleiner. Het college heeft echter onverminderd tot doel om deze groep ondernemingen te steunen.'

Horeca-sector
De horeca valt echter buiten die MKB-regeling. De gemeente wil in ieder geval de horeca-sector steunen met de bovengenoemde een aanvullende regeling.  ‘De verwachting is dat niet alle ondernemers gebruik kunnen maken van de bancaire regelingen en dat met name de horeca tussen wal en schip valt. Voor deze sector werkt de gemeente aan een aanvullende regeling. Informatie over deze aanvullende regeling is sinds vrijdag 24 april beschikbaar.'

Banken
De gemeente meldt dat de banken hun werkprocessen voor snelle kredietverstrekking aangepast hebben en in principe binnen 2 á 3 weken een krediet kunnen verstrekken. Door deze versnelling en versoepeling van de bancaire leningen lijkt een deel van het acute probleem van het lokale MKB opgelost. Voor versnelling van liquiditeitssteun lijkt een overbruggingskrediet vanuit de gemeente niet meer noodzakelijk.

 Gordon: 'De ontwikkelingen gaan snel, maar dat hoort bij deze tijd. Wij zijn blij dat dit urgente probleem op deze manier lijkt te zijn opgelost door de banken. Het gaat erom dat we onze ondernemers kunnen helpen. Dat het nu met deze landelijke regeling lijkt te kunnen, is geweldig. Wij hebben goed contact met de banken en heb er alle vertrouwen in dat ondernemers er snel terecht kunnen voor een lening. Als dat niet het geval is, hoor ik het graag. Deze regeling is in ieder geval goed nieuws voor onze ondernemers die het moeilijk hebben. '

Ondernemersloket
Alle lokale  ondernemers met vragen kunnen terecht bij het ondernemersloket. Medewerkers van de gemeente kunnen hen van advies voorzien en werken samen met andere ondersteuningsfaciliteiten, zoals de kamer van koophandel en brancheverenigingen.

Ondernemers met acute financiële nood kunnen algemene informatie over de ondernemersregelingen van het Rijk vinden op website www.amstelveen.nl/ondernemen. Met vragen kunnen ondernemers mailen naar: ondernemersloket@amstelveen.nl of bellen via 020-5404911.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen. 

Advertorial Evenementen & Activiteiten gisteren 11:51

Uitje in de buurt: bamboelabyrint Nirwana

Amstelveen/De Kwakel – Niet ver van Amstelveen bevindt zich bamboelabyrint Nirwana. Het in De Kwakel gelegen labyrint biedt speciaal in deze coronatijden de mogelijkheid tot een exclusief gezinsuitje.