Pixabay.com

Amstelveen komt met opkoopbescherming woningen

Amstelveen - Wie een huis koopt in Amstelveen met een WOZ-waarde tot 411.000 euro, wordt straks verplicht er zelf te gaan wonen. Verhuren wordt pas mogelijk na vier jaar. Dit stelt het College van B en W voor aan de gemeenteraad, om te voorkomen dat beleggers zich koopwoningen toe-eigenen en er dure huurwoningen van maken. De regeling wordt waarschijnlijk in juni 2022 van kracht.

'Op dit moment wordt gemiddeld 1 op de 3 woningen in het goedkope en middeldure segment opgekocht en getransformeerd tot dure huurwoningen', zegt wethouder Rob Ellermeijer, die dat onwenselijk noemt.

Op zoek naar een koopwoning

Het invoeren van de opkoopbescherming moet hier een eind aan maken. 'Zo komen er meer goedkope en middeldure koopwoningen beschikbaar voor personen die op zoek zijn naar een koopwoning. Onze gemeente is een stad voor alle Amstelveners en daarom is het belangrijk oog te houden voor de beschikbaarheid van betaalbare woningen voor starters en personen met een middeninkomen', zegt Ellermeijer.

Zelfbewoningsplicht nieuwbouw

Bij nieuwbouwhuizen die nog gebouwd worden, bestaat de verplichting om er als koper zelf te gaan wonen al. Het Amstelveense college wil dit nu ook voor een deel van de bestaande bouw verplichten. Dat betekent dat het verboden wordt om een woning in een bepaalde prijsklasse binnen vier jaar na aankoop te verhuren.

Alle koopwoningen tot 411.000 (WOZ)

Als de gemeenteraad akkoord gaat geldt het verbod voor alle koopwoningen met een WOZ-waarde tot 411.000 euro; zo’n 52 procent van het totaalaantal koopwoningen. In Amsterdam ligt deze grens op 512.000 euro en in de gemeente Haarlem 389.000 euro. Een halfjaar na de invoering wordt in Amstelveen geëvalueerd of het bedrag van 411.000 euro eventueel aangepast moet worden vanwege een mogelijk waterbedeffect vanuit de regio.

Verhuren aan familie

Verhuren mag overigens wel aan eerste- of tweedegraadsfamilieleden. Ook mag de woning tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld in verband met een verblijf in het buitenland. Dat is ook het geval als de woonruimte verbonden is met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel. Hiervoor is wel een vergunning nodig. Die kan bij de gemeente worden aangevraagd.

Inspraak

Inwoners en andere belanghebbenden kunnen tot 26 januari 2022 gebruikmaken van de inspraakprocedure.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 11:43

Let op: Rijksweg A9 bij Amstelveen maandagochtend langer dicht

Amstelveen - Rijksweg A9 bij Amstelveen (traject Badhoevedorp-Holendrecht) zal niet maandagochtend om 05.00 uur weer worden opengesteld, maar op z'n vroegst om 07.00 uur. Weggebruikers in de maandagochtendspits (17 juni) moeten hierdoor rekening houden met forse extra reistijd die kan oplopen tot een uur.

Horeca vandaag 10:11

Amstelveense horeca-stadions klaar voor Oranje!

Amstelveen - Het Europees Kampioenschap is losgebarsten en de diverse Amstelveense horecastadions zijn helemaal klaar voor de wedstrijden van oranje! Te beginnen met de wedstrijd tegen Polen, vanmiddag om 15.00 uur. 

Columns vandaag 09:00

Column Geertje Visser: Ik ben niet gek. Ik ben een vliegtuig.

Amstelveen - Het kabinet gaat de krimpplannen voor Schiphol aanpassen, kopte de krant vorige week. Waren 500.000 vluchten per jaar eerst écht te veel en zou er nu dan toch écht gekrompen worden naar 440.000 vluchten (hand erop, erewoord, beloofd), nu vinden ze in Den Haag 470.000 vluchten – 1287 per dag – óók best heel prima. Ik bedoel, als je een beetje kunt sjoemelen met milieuvergunningen en geluidsnormen, dan kun je gerust ook een beetje sjoemelen met gemaakte beloftes. Merken ze niets van, dat gepeupel onder die aanvliegroutes. Die mensen zijn toch alleen maar bezig met zaniken en zeiken over geluid, die hebben niet eens tijd om het nieuws bij te houden. Bovendien, hadden ze daar maar lekker niet moeten gaan wonen. Betaalbare huizen genoeg in dit land, dus álle kans om gewoon te verkassen. Ja toch.

Verkeer & Vervoer gisteren 15:23

Wind speelt werkzaamheden A9 parten: brugdek Schipholbrug nog niet ingehesen

Amstelveen - In verband met de voorspelde windverwachting is zaterdagmiddag nog altijd niet gestart met het inhijsen van het nieuwe dek van de Schipholbrug in de A9 bij Schiphol. Dit betekent in elk geval dat de A9 ook zondag 16 juni de hele dag in beide richtingen dicht blijft.