Ontwerp van het monument.

Amstelveen krijgt monument voor Joodse oorlogsslachtoffers

Amstelveen – In Amstelveen verrijst in april 2020 een nieuw herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers uit Amstelveen. Het monument komt te staan in de bocht van de Amsterdamseweg / Prins Bernhardlaan.

Op de website Nooit Meer Teruggekomen is een maquette gepubliceerd van het monument. Daarbij wordt vermeld dat het ontwerp van de in Amstelveen woonachtige Piet Cohen (1935) is, die zelf als onderduiker de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Namen, leeftijden en briefje

Het monument bestaat uit een paneel van ongeveer 1 meter hoog en 3,5 meter breed opgetrokken uit Corten-staal, met daarop de namen van alle Amstelveense Joodse slachtoffers. Ook de leeftijden, uiteenlopend van 6 maanden tot in de 90 jaar oud, staan erbij vermeld. Op het paneel wordt een opengevouwen briefje geplaatst met een tekst. Dit briefje verwijst naar de vele briefjes die tijdens de deportatie uit treinen naar de concentratiekampen werden gegooid.

Historisch besef 

De betrokkenen bij het project geven aan erg blij te zijn met het groene licht van B&W van Amstelveen voor het herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers. Wethouder Herbert Raat laat op de website Nooit Meer Teruggekomen weten dat het herdenkingsmonument past in het programma Historisch Besef waarmee Amstelveen meer aandacht wil geven aan haar geschiedenis.

‘Ook de zwarte bladzijden’, zegt Raat. ‘Wat de Joodse gemeenschap is overkomen in de Tweede Wereldoorlog is een van de grootste littekens van Amstelveen. En wij willen ervoor zorgen dat deze geschiedenis zichtbaar in herinnering gebracht en niet vergeten wordt. Een herdenkingsmonument heeft de volle steun van de gemeenteraad.’

Zitelement

Bij het monument komt ook een zitelement. Er is ook voldoende gelegenheid voor samenkomsten, zoals herdenkingsbijeenkomsten en schoolklassen.

Lees meer op de website Nooit meer teruggekomen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 20:03

Fraaie legpuzzel Urbanuskerk uitgedeeld aan duizend ouderen

Amstelveen - Speciaal voor ouderen verstrekken de ouderenverenigingen KBO Bovenkerk-Aalsmeer en KBO Amstelveen/Ouderkerk (samen met het Bewonersplatform Bovenkerk) de komende periode duizend legpuzzels met een afbeelding van de Urbanuskerk. 

Algemeen vandaag 17:58

Handhaving Amstelveen op scherp: 'Morgen wordt een spannende dag'

Amstelveen - De gemeentelijke dienst Handhaving kijkt met gezonde spanning uit naar morgen (1 juni) als ook in Amstelveen de horeca weer open mag. De handhavers staan op scherp en houden morgen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Politiek vandaag 10:20

VVD: 'Islamitische school in Amstelveen verspilling belastinggeld'

Amstelveen - Een meerderheid van de Amstelveense gemeenteraad heeft besloten het beroep bij de Raad van State, tegen de vestiging van een islamitische school in Amstelveen door stichting SIO-NH, te steunen. Ook de VVD steunt de beroepszaak, laat de partij in een persbericht weten.

Politiek gisteren 13:10

Amstelveen moet vaart maken met opwekken van duurzame energie

Amstelveen –  Het is nog niet bijster goed gesteld met het opwekken van duurzame energie in Amstelveen. Om straks aan de doelstellingen voor 2030 te kunnen voldoen hebben oppositiepartijen CDA en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) samen met coalitiepartij D66 de handen ineen geslagen om een versnelling van de lokale verduurzamingsopgave in gang te kunnen zetten.

Politiek gisteren 09:52

Veiligheidssubsidie werkt: geen inbraken meer door achterpadbeveiliging

Amstelveen – Gemeente Amstelveen draagt via een subsidieregeling financieel bij aan hang- en sluitwerk en kleine veiligheidsprojecten voor inwoners en bedrijven die hun objecten beter willen beveiligen. De regeling is aantoonbaar effectief, zo stelt raadslid Benjamin Smalhout (VVD) die tijdens de afgelopen raadsvergadering aandacht vroeg voor de subsidieregeling.