Het Dorpsplein voor Museum Jan van der Togt.

Amstelveen krijgt nog een kunstwerk van Armando; mogelijk op het Dorpsplein

Amstelveen – Amstelveen krijgt opnieuw een kunstwerk van kunstenaar Armando, dat mogelijk een permanente plek krijgt op het Dorpsplein. De kunstenaar, die in 2018 overleed, is in Amstelveen met name bekend van het kunstwerk ‘Der Bogen’ op het Stadsplein in het Stadshart.

Het beeld wordt na de zomer aan de gemeente Amstelveen geschonken door de Armando Stichting en wordt op 18 september 2019, tijdens de opening van een Armando-expositie in Museum Jan van der Togt, onthuld op het plein voor het museum, zo meldt het museum.

Permanente plek of toch niet?

Het is nog niet bekend welk beeld wordt geschonken: ook over de vorm en/of grootte zijn nog geen onthullingen gedaan, maar het vermoeden is dat het om een relatief bescheiden beeld gaat. Het museum bevestigde vanmiddag dat het om een permanente plek op het Dorpsplein gaat, maar wethouder Herbert Raat (Cultuur, VVD) laat in een nagekomen reactie weten dat over die locatie nog geen zekerheid is.

Het onderwerp moet namelijk nog in het college van B en W worden besproken en Raat gaat niet op de muziek vooruitlopen. 'Wij zijn uiteraard zeer erkentelijk voor de schenking, maar over de eventuele plaatsing van het beeld in de openbare buitenruimte moet nog een serieuze afweging worden gemaakt. Wat we niet willen is een hapsnapbeleid', zegt Raat.

Eerder stond op het Dorpsplein het beeld De Turftrapster; dat beeld is vorig jaar verplaatst naar de Stationsstraat voor het oude stationsgebouw; toen werd al aangegeven dat voor het Dorpsplein een nieuw beeld zou worden gezocht.

Amstelveen belangrijk

Amstelveen was voor Armando een belangrijke plek. De kunstenaar woonde jarenlang afwisselend in Amstelveen, Berlijn en Potsdam. Hij overleed in 2018 en zou in september 90 zijn geworden. Ter ere van dat moment zijn straks op verschillende plekken in het Jan van der Togt Museum schilderijen, tekeningen en keramiek van Armando te zien en wordt dus ook het beeld onthuld.

Tentoonstelling Armando

De tentoonstelling van Armando zal te zien zijn van 18 september tot en met 17 november 2019. Vanaf september presenteert Museum Jan van der Togt in Amstelveen drie tentoonstellingen: naast werken van Armando zijn van 3 september tot en met 13 oktober 2019 ook de tentoonstelling ‘50 jaar glas aan de Rietveld Academie’ te zien en ‘Een fotografische reis om de wereld’ van Bas Meeuws,

Op 18 september 2019 wordt ook de bundel ‘Toch’ van Armando gepresenteerd: een bundel samengesteld uit een map met ongepubliceerde gedichten en ultrakorte verhalen die Armando in het laatste jaar voor zijn dood schreef. 

Der Bogen op het Stadsplein.

[Dit bericht is ge-update] 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:27

Amstelveen stelt 65.000 euro beschikbaar aan Urbanuskerk

Amstelveen – Gemeente Amstelveen heeft voor de restauratie van de monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk eenmalig 65.000 euro beschikbaar gesteld: met het geld wordt in hoofdzaak nieuw voorzetglas voor de speciale glas-in-loodramen betaald en wordt de kerk bovendien fraai uitgelicht.

Politiek gisteren 16:43

Opluchting om gemeentelijke aanschaf 'HogeNood app'

Amstelveen – Met de door gemeente Amstelveen aangeschafte HogeNood app kunnen inwoners met hun smartphone tegenwoordig direct het dichtstbijzijnde opengestelde toegankelijke toilet in Amstelveen vinden. 

Algemeen gisteren 14:30

KWF haalt bijna 30.000 euro op in Amstelveen tijdens collecteweek

Amstelveen - Tijdens de collecteweek in Amstelveen is door vrijwilligers van het KWF maar liefst € 29.836,- opgehaald. 'We zijn iedereen in Amstelveen heel dankbaar voor hun gift', zegt Bas Gijsbers, secretaris van collecteteam Amstelveen.