Wethouder Adam Elzakalai (Wonen, VVD)

Amstelveen krijgt opnieuw een 10 als financieel gezonde gemeente

Amstelveen - Amstelveen is financieel een van de meest gezonde gemeenten van alle middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners) in Nederland. Dit blijkt uit de Benchmark Nederlandse gemeenten 2023 van BDO Accountants & Adviseurs. Amstelveen krijgt van BDO opnieuw het hoogste rapportcijfer, een 10.

Wethouder Adam Elzakalai

Wethouder Adam Elzakalai (Financiën): 'Bij Amstelveen staan de financiën, net als bij veel andere gemeenten, ook onder druk. Maar we staan er door onze gezonde financiële positie toch relatief goed voor. Van de middelgrote gemeenten staan we op plaats 4 qua financiële gezondheid. We blijven doen wat nodig is, zoals investeren in goede voorzieningen en houden ons sociale beleid overeind. Daarvoor gebruiken we onze reserves. Van het kabinet verwachten we de komende tijd duidelijkheid over onze financiële toekomst. Een helder langetermijnperspectief op de bekostiging van grote opgave als woningnood, klimaatverandering, tekorten op de arbeidsmarkt en energietransitie is nodig. Dan kan de gemeente de goede keuzes voor de toekomst maken.'

Blijven investeren

Juist in deze tijd blijft de gemeente investeren in de samenleving. De Raad heeft met het vaststellen van de begroting 2023 een pakket van voorstellen van € 5,7 miljoen structurele lasten en € 38,7 miljoen incidentele lasten goedgekeurd voor de komende jaren. Hierdoor kan het College direct met een groot aantal punten uit het nieuwe coalitieakkoord aan de slag. 'We investeren de komende jaren in speerpunten als het Stadshart en een fonds voor ‘groen, water en recreatie’. Ook voor preventie en dementie en handhaven op leegstand van woningen zijn middelen beschikbaar gekomen en blijven we investeren in sport, cultuur en duurzaamheid.'

BDO-benchmark

De BDO-benchmark Nederlandse gemeenten komt dit jaar voor de vijfde keer uit. In dit rapport brengt BDO de financiële gezondheid van gemeenten objectief in kaart. Dit gebeurt op basis van de jaarrekening 2021 en de begroting 2023. Amstelveen heeft net als vorig jaar een 10 gekregen. Dit houdt in dat de gemeente het minste risico loopt om in financiële problemen te komen.

BDO toetst de financiële positie via een zogeheten ‘financiële stresstest’ op vijf verschillende punten. Dit zijn dezelfde punten die de provincie Noord-Holland als toezichthouder op de gemeentelijke financiën hanteert. Deze punten zeggen iets over de vermogenspositie (schulden en bezittingen), grondexploitaties en het huishoudboekje (de lopende uitgaven en lokale lasten).

Amstelveen

Volgens BDO is bij Amstelveen de verhouding tussen schulden en eigen reserves goed. Amstelveen heeft geen groot bedrag aan openstaande schulden of leningen en is in staat op langere termijn aan haar verplichtingen te voldoen. Amstelveen kent een structureel sluitende begroting. En Amstelveen heeft in vergelijking met andere gemeenten de woonlasten (ozb, riool- en reinigingsheffing) laag weten te houden. Hierdoor kan de gemeente financiële tegenvallers (als het nodig is) opvangen door belastingen te verhogen. Voor veel gemeenten is dit lastiger, omdat de woonlasten daar al hoog zijn.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.