Wethouder Adam Elzakalai (Wonen, VVD)

Amstelveen krijgt opnieuw een 10 als financieel gezonde gemeente

Amstelveen - Amstelveen is financieel een van de meest gezonde gemeenten van alle middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners) in Nederland. Dit blijkt uit de Benchmark Nederlandse gemeenten 2023 van BDO Accountants & Adviseurs. Amstelveen krijgt van BDO opnieuw het hoogste rapportcijfer, een 10.

Wethouder Adam Elzakalai

Wethouder Adam Elzakalai (Financiën): 'Bij Amstelveen staan de financiën, net als bij veel andere gemeenten, ook onder druk. Maar we staan er door onze gezonde financiële positie toch relatief goed voor. Van de middelgrote gemeenten staan we op plaats 4 qua financiële gezondheid. We blijven doen wat nodig is, zoals investeren in goede voorzieningen en houden ons sociale beleid overeind. Daarvoor gebruiken we onze reserves. Van het kabinet verwachten we de komende tijd duidelijkheid over onze financiële toekomst. Een helder langetermijnperspectief op de bekostiging van grote opgave als woningnood, klimaatverandering, tekorten op de arbeidsmarkt en energietransitie is nodig. Dan kan de gemeente de goede keuzes voor de toekomst maken.'

Blijven investeren

Juist in deze tijd blijft de gemeente investeren in de samenleving. De Raad heeft met het vaststellen van de begroting 2023 een pakket van voorstellen van € 5,7 miljoen structurele lasten en € 38,7 miljoen incidentele lasten goedgekeurd voor de komende jaren. Hierdoor kan het College direct met een groot aantal punten uit het nieuwe coalitieakkoord aan de slag. 'We investeren de komende jaren in speerpunten als het Stadshart en een fonds voor ‘groen, water en recreatie’. Ook voor preventie en dementie en handhaven op leegstand van woningen zijn middelen beschikbaar gekomen en blijven we investeren in sport, cultuur en duurzaamheid.'

BDO-benchmark

De BDO-benchmark Nederlandse gemeenten komt dit jaar voor de vijfde keer uit. In dit rapport brengt BDO de financiële gezondheid van gemeenten objectief in kaart. Dit gebeurt op basis van de jaarrekening 2021 en de begroting 2023. Amstelveen heeft net als vorig jaar een 10 gekregen. Dit houdt in dat de gemeente het minste risico loopt om in financiële problemen te komen.

BDO toetst de financiële positie via een zogeheten ‘financiële stresstest’ op vijf verschillende punten. Dit zijn dezelfde punten die de provincie Noord-Holland als toezichthouder op de gemeentelijke financiën hanteert. Deze punten zeggen iets over de vermogenspositie (schulden en bezittingen), grondexploitaties en het huishoudboekje (de lopende uitgaven en lokale lasten).

Amstelveen

Volgens BDO is bij Amstelveen de verhouding tussen schulden en eigen reserves goed. Amstelveen heeft geen groot bedrag aan openstaande schulden of leningen en is in staat op langere termijn aan haar verplichtingen te voldoen. Amstelveen kent een structureel sluitende begroting. En Amstelveen heeft in vergelijking met andere gemeenten de woonlasten (ozb, riool- en reinigingsheffing) laag weten te houden. Hierdoor kan de gemeente financiële tegenvallers (als het nodig is) opvangen door belastingen te verhogen. Voor veel gemeenten is dit lastiger, omdat de woonlasten daar al hoog zijn.


Meer nieuws

Politiek vandaag 10:42

Amstelveen krijgt eigen onderwijsgala op initiatief van D66

Amstelveen - De Amstelveense gemeenteraad heeft gisterenavond met ruime meerderheid een voorstel van D66 aangenomen om op de jaarlijkse Dag van de Leraar een feestelijk evenement, ofwel een onderwijsgala, te organiseren voor al het onderwijspersoneel uit Amstelveen. 

112 gisteren 15:23

Vrouw (44) in gestolen auto rijdt in op politievoertuig maar kan niet ontsnappen

Amstelveen - Na een achtervolging door Amstelveen en Oude Meer is gisterenavond een 44-jarige automobiliste, die rondreed in een gestolen voertuig, in de boeien geslagen door de politie. Ze reed tijdens de achtervolging in op een politievoertuig, maar het lukte haar niet aan de politie te ontkomen. 

112 28 mrt. 2023 17:33

Opnieuw aanrijding op Aalsmeerse 'ramprotonde'

Aalsmeer - Op de rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat in Aalsmeer heeft dinsdag aan het einde van de middag opnieuw een ongeval plaatsgevonden.

Evenementen & Activiteiten 28 mrt. 2023 13:40

Magic Circus met Pasen in Amstelveen

Amstelveen - Het Amstelveens Paascircus komt er weer aan. Magic Circus is van 7 april (Goede Vrijdag) tot en met woensdag 12 april te bewonderen op het parkeerterrein naast De Meent.

Algemeen 28 mrt. 2023 13:37

Informatiemarkt duurzaamheid voor VvE’s

Amstelveen - Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen, organiseert de gemeente op woensdag 19 april een informatiemarkt. Er is onder meer aandacht voor het complexe besluitvormingsproces en de financieringsvraagstukken waar iedere VvE mee te maken heeft bij het verduurzamen van hun complex.