Pixabay.com

Amstelveen: ‘Lokale lasten stijgen met 2 procent in 2022’

Amstelveen - Het college van B en W stelt dat de lokale lasten in Amstelveen in 2022 gemiddeld met 2 procent stijgen. Daarmee houdt Amstelveen de lastenstijging beperkt tot de inflatiecorrectie.

Dat blijkt uit een uitvoerig persbericht van de gemeente (klik hier voor het volledige bericht) over de begroting 2022, die op 11 november 2021 voorligt in de gemeenteraad van Amstelveen. Daaruit blijkt onder andere dat de gemeentelijke lasten voor een gezin in een gemiddelde koopwoning op jaarbasis 15,95 zullen stijgen.

Geen extra ozb-verhoging

Amstelveen weigert nog altijd de ozb (onroerend zaakbelasting) aan te grijpen als melkkoe en deze extra te verhogen: diverse gemeenten moeten daar naar grijpen  om een sluitende begroting te krijgen, maar in Amstelveen is op dat vlak nu nog geen nood aan de man. De ozb in Amstelveen zal dus alleen met de inflatiecorrectie stijgen. Dat terwijl de waarde van de woningen afgelopen jaar met 9 procent steeg.

Het laag houden van de ozb is al sinds jaar en dag een stokpaardje van het College van B en W,  waar VVD-wethouder Herbert Raat aan het roer staat van de financiën. Hij geeft wel aan dat er enorm veel onzekerheden zijn en dat een extra verhoging nooit valt uit te sluiten, maar hij is blij dat Amstelveen nog niet naar forse lastenverzwaringen hoeft te grijpen. 

Schaarste

Raat licht toe: 'Op dit moment kiezen wij niet voor bezuinigingen of lastenverhogingen die wellicht later ‘niet nodig’ blijken'. Wel zegt hij dat net als in veel andere gemeenten de financiën ook in Amstelveen onder druk staan door die uiterst onzekere toekomst: 'Al zijn er positieve signalen over het herstel van de economie, er zijn ook risico’s zoals schaarste aan grondstoffen en arbeid. Neem alleen het nieuws van vandaag al. Mensen worden links en rechts financieel geraakt, als er dan ook nog een forse lokale lasten verzwaring boven op zou komen.. ik ben blij dat we de lastenverhoging beperkt kunnen houden tot de standaard inflatiecorrectie,' zegt Raat. 

Zolang er geen nieuw regeerakkoord is, is het voor Amstelveen vooraslnog onduidelijk of er structureel voldoende geld komt voor het klimaatakkoord, de tekorten in de jeugdzorg en de invoering van de Omgevingswet. Ook is nog niet bekend hoe de nieuwe verdeling van het Gemeentefonds voor Amstelveen zal uitpakken. Daar hangt dus veel van af, bevestigt Raat.

Uitdagingen

Het College van B en W stelt dat Amstelveen voor flinke uitdagingen staat: naast het herstel van de coronacrisis, heeft Amstelveen stevige ambities op het gebied van stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en duurzaamheid. Terwijl er dus tegelijkertijd onduidelijkheid bestaat over middelen van het Rijk zolang er nog geen nieuw regeerakkoord is.

Lees hier het complete persbericht over de begroting


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.