AmstelveenZ

Amstelveen maakt 7.000 historische foto’s toegankelijk

AMSTELVEEN - Gemeente Amstelveen heeft alle historische foto’s uit de kelders van het Amstelveense raadhuis laten digitaliseren. De historische plaatjes worden in februari 2017 via een digitale beeldbank openbaar gemaakt en zijn zo toegankelijk voor inwoners.

De ruim 7.000 foto’s, onder andere gemaakt door medewerkers van de toenmalige afdeling Dienst Cultuur bij de gemeente en overwegend opgeslagen in stalen archiefkasten, zijn inmiddels gedigitaliseerd door Stefan Tóth van Stichting Amstelveenweb. Vereniging Historisch Amstelveen heeft de bestanden reeds voorzien van beschrijvingen.

Aandacht voor historisch besef
Initiatiefnemer wethouder Herbert Raat (VVD): ‘Er ligt een schat aan informatie in ons archief. Historisch erfgoed is meer dan fysieke gebouwen. We willen deze prachtige, oude foto’s van Amstelveen toegankelijk maken voor onze inwoners en zo de lokale geschiedenis en meer historisch besef onder de aandacht brengen.’

Foto’s opsturen
Op termijn kan de beeldbank worden uitgebreid met andere collecties en daarom roept wethouder Raat inwoners van Amstelveen op om (rechtenvrije) historische foto’s van Amstelveen op te sturen naar h.raat@amstelveen.nl

Historisch boek
Deze foto’s kunnen dan ook gebruikt worden  voor het boek ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’ dat de gemeente opnieuw wil uitgeven. Schrijvers mevrouw van Munster en de heer van Schaik (leden van Vereniging Historisch Amstelveen) zijn gevraagd om dit boek, dat de Amstelveense geschiedenis vertelt tot de jaren ’90, opnieuw uit te brengen aangevuld met historie van de laatste twintig jaar. Zij geven aan zich hier het aankomende jaar voor in te willen zetten en het boek nieuw leven in te blazen.

Tweede Wereldoorlog
De gemeente kent in de Tweede Wereldoorlog een bewogen geschiedenis. Deze geschiedenis is, op verzoek van toenmalig burgemeester Otto van Diepen, in 1989 vastgelegd door Tini Visser middels het boek ‘Jaren van verduistering’. Tini Visser werkte op de afdeling Voorlichting bij de gemeente Amstelveen. Het boek is niet meer verkrijgbaar. Een nieuwe druk maakt het boek echter opnieuw toegankelijk voor Amstelveen en haar inwoners. De gemeente heeft om die reden contact gezocht met de uitgeverij van het boek. Zowel de uitgeverij als de gemeente is op zoek naar nabestaanden van de schrijfster en hopen dan ook dat zij zich melden.


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.