Amstelveen: meer woningen voor middeninkomens nodig

AMSTELVEEN –  Het gemeentebestuur van Amstelveen wil zich nog sterker richten op het realiseren van woningen voor middeninkomens.

In de gemeenteraadsvergadering van 9 maart 2016 werd eerder al opgeroepen tot het inzetten van stimuleringsmaatregelen voor de realisatie van meer woningen voor middeninkomens in de categorie €710, tot  € 900,- huur,  of een netto hypotheeklast tot € 250.000,-.

Krapte
Vooral voor startende huishoudens met een middeninkomen tot 1,5 modaal (tussen €35.000,en ca. €55.000,- bruto per jaar) is er sprake van krapte op de huizenmarkt. Deze groep komt moeilijk aan een woning. In Amstelveen worden voornamelijk koopwoningen van rond of boven de €400.000,- aangeboden. Voor startende middeninkomens tot 1,5x modaal zijn deze woningen niet betaalbaar. Daarnaast vallen zij boven de inkomensgrens om aanspraak te maken op een sociale huurwoning.

Geen woningen beschikbaar
Volgens gemeentelijke woningcijfers van uit 2015 was voor 1750 van de 2436 Amstelveense woningzoekende middeninkomens geen woning beschikbaar. Hiervan was 93% starter. Het college zegt net als de gemeenteraad oog te hebben voor de woonproblematiek van huishoudens met een middeninkomen.

Middeninkomens
Hoewel de krapte op de woningmarkt zeker niet van vandaag op morgen op te lossen is, denkt het college dat extra stimuleringsmaatregelen bij de realisatie van meer woningen voor middeninkomens kunnen helpen.

Meer
Het college stelt voor om bij toekomstige nieuwbouw of herstructurering, indien financieel en ruimtelijk mogelijk, meer dan nu in te zetten op woningen voor middeninkomens;

Startkoop
Ook is er een plan om de zogenoemde ‘Startkoop Amstelveen-reserve’ in te zetten ten gunste van de startersleningen, om meer starters kansen op de woningmarkt te geven.

10 jaar
Daarnaast wil Amstelveen waar mogelijk de mogelijkheid die de staat gemeenten biedt om vanaf medio 2017 in het bestemmingsplan midden-huurwoningen aan te wijzen en vast te zetten voor minimaal 10 jaar.

Amstelveen in trek
Veel mensen willen volgens het college in Amstelveen wonen. ‘We staan volgens De Atlas voor gemeenten al jaren in de top 3, na Amsterdam en Utrecht, van de aantrekkelijkste gemeenten van Nederland. Dit heeft als keerzijde dat de druk op de woningmarkt groot is. Of het nu om sociale woningen, middeldure huur of koopwoningen gaat. De krapte op de woningmarkt is niet van vandaag op morgen op te lossen en zeker niet door Amstelveen alleen,’ aldus wethouder Herbert Raat (Wonen, VVD).


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.