De A9 in Amstelveen wordt momenteel vernieuwd

Amstelveen neemt geen genoegen met ‘papieren onderzoek’ naar granuliet-gebruik bij aanleg A9

Amstelveen - Gemeente Amstelveen vraagt alsnog om aanvullend onderzoek naar het gebruik van granuliet bij de aanleg van de nieuwe A9, die dwars door de stad wordt aangelegd. Wethouder Herbert Raat (A9, VVD) neemt geen genoegen met de uitkomst van een 'papieren onderzoek', waarin de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied concludeert dat bij het granulietgebruik aan alle juiste certificaten is voldaan.

Raat meldt in eerste instantie dat hij het goed nieuws vindt dat 'het op papier allemaal op orde is', maar laat desgevraagd weten 'meer duidelijkheid en breder onderzoek' te willen.

Geen onderzoek op locatie gedaan

Hij hekelt vooral het feit dat het onderzoek 'van achter een bureau is gedaan' en dat 'niemand de moeite heeft genomen om op locatie in Amstelveen de situatie te beoordelen.' Volgens de Omgevingsdienst was er namelijk geen toetsing op locatie noodzakelijk naar functie van gebruik of onderliggende bodemkwaliteit, zo meldt de gemeente in een persbericht. Het blijft dus een papieren conlcusie.

foto_herbert_raat_klm_a9.jpg

'Typisch Nederlandse mentaliteit'

Raat noemt het de 'typisch Nederlandse mentaliteit', waarbij maar al te vaak alleen wordt afgegaan op de papieren werkelijkheid. 'Als de vinkjes op de goede plek staan zal het wel goed zijn,’ zegt Raat. ‘Maar ga ook eens kijken hoe het er werkelijk aan toe gaat. Het zou goed kunnen dat de uitkomst straks hetzelfde is, maar onderzoek het wel goed en niet vanachter een bureau zonder te kijken,' zegt Raat.

2 à 3 maanden

De gemeente heeft inmiddels opnieuw aanvullend onderzoek aangevraagd bij de Omgevingsdienst. Die heeft aangegeven dat een dergelijk onderzoek twee à drie maanden in beslag zal nemen.

In Amstelveen wordt granuliet toegepast bij oprit 4 (richting Ouderkerk aan de Amstel) en op de locatie van het toekomstige tankstation (bij de Burgemeester A. Colijnweg). De Omgevingsdienst heeft, nadat Amstelveen dus al om onderzoek vroeg over de veiligheid van het gebruik, geconcludeerd dat het gebruik van granuliet door Rijkswaterstaat bij hen is gemeld en voldoet aan de juiste certificaten en dat die certificaten bovendien zijn afgegeven door een bevoegde partij.

Geen effecten mens en milieu

Tot dusver zijn er volgens de Omgevingsdienst, op basis van de beoordeelde stukken, ook geen relevante effecten voor mens en milieu. Zij volgen daarbij de uitspraak van de Raad van State van 13 oktober 2021, die zich baseert op alle bekende onderzoeken over de toepassing van granuliet als grond. Geconcludeerd is nu dat voor de toepassing van granuliet in het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht (het traject Amstelveen valt onder dat project) het juiste kader is gevolgd.

Groen Zand

De afgelopen periode blijkt de gemeente Amstelveen overigens verschillende vragen te hebben gekregen over het gebruik van 'groen zand' dat  ter hoogte van de bypass bij de Keizer Karelweg is waar te nemen. De gemeente kan zorgen daarover wegnemen en laat weten dat het geen granuliet is. Op de betreffende plek wordt sowieso geen granuliet gebruikt. De groene zandkleur is afkomstig van één van de mineralen (chloriet) het zand. Er wordt bij het project zand gebruikt vanuit verschillende locaties/landen en de kleur kan daardoor afwijkend zijn.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.