'Amstelveen nummer 1 parkstad van NL'

'Amstelveen nummer 1 parkstad van NL' Foto: Parkje in Groenelaan

Amstelveen - Gemeente Amstelveen komt in een onderzoek* onder Nederlandse gemeenten als grote winnaar uit de bus als het gaat om het aantal vierkante meter park per inwoner. 

Holidu (zoekmachine voor vakantieverhuur) onderzocht welke steden in Nederland de meeste m² park hebben per inwoner.  Amstelveen kwam als grote winnaar uit de bus met 112,81 m² park per inwoner - en 10,25 km² park in totaal. Amstelveen laat de nummer 2 en 3 ver achter zich. Purmerend (2) komt tot 43,94 m2 per inwoner, Delft (3) tot 31 m2 park per m2 per inwoner.

Heemparken

De eerste plek heeft Amstelveen vooral te danken aan het tot parkgebied gekwalificeerde Amsterdamse bos dat grotendeels op Amstelveens grondgebied ligt, maar ook de heemparken doen een flinke duit in het zakje.

Holidu prijst naast het Amsterdamse bos het Dr. Jac. P. Thijssepark (54.381 m²) en noemt het een park 'waar je terecht komt in een ware bloemen/planten zee.' Ook het prachtige Park de Braak (119.412 m²) krijgt een speciale vermelding. 'Hier kom je heerlijk tot rust en ontdek je veel spannende kleine paadjes. Het ligt een beetje verscholen, dus het is er vaak rustiger dan andere parken.

Onderzoeksmethode

* De ranking van Holidu is samengesteld op basis van gegevens uit Open Street Maps van 27 april 2019, rekening houdend met de 37 grootste steden van Nederland (inwoneraantal boven 75.000). Er is berekend hoeveel vierkante meter van elk park als zodanig is gelabeld ("leisure=park") in het bereik van elke stad, zoals ze op het platform zijn getekend. Alle resultaten per stad zijn bij elkaar opgeteld en de verhouding van vierkante meters per inwoner is berekend. De steden met minder dan 75.000 inwoners, de groengebieden die in Open Street Maps database niet als "leisure=park" zijn gelabeld, zijn niet meegenomen in deze ranking. Ook zijn de sportparken die niet openbaar toegankelijk zijn uit de ranking weggelaten.


Reacties