Kinderburgemeester Milanka met wethouder Frank Berkhout op bezoek bij De Linde

Amstelveen op zoek naar nieuwe kinderburgemeester: wie volgt Milanka op?

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester  én naar nieuwe leden voor de Kinderraad voor het schooljaar 2024/2025. De huidige kinderburgemeester Milanka bracht daarom afgelopen week samen met wethouder Frank Berkhout een bezoek aan de groepen 6, 7 en 8 van basisschool De Linde. 

'Milanka heeft het dit jaar fantastisch gedaan,' zegt wethouder Frank Berkhout. 'Ze is veel met de burgemeester en mij op pad geweest. Ik ben benieuwd wie haar gaat opvolgen.'

Alle kinderen van Amstelveense basisscholen uit groep 6 en 7 kunnen zich nog tot 1 juli 2024 opgeven om in het nieuwe schooljaar deel uit te gaan maken van de KInderraad. Als ze gekozen worden, komen ze in de nieuwe Kinderraad 2024-2025 en één van hen zal worden gekroond tot de nieuwe kinderburgemeester.

Kinderraad goud waard

Wethouder Frank Berkhout is van mening dat de Kinderraad belangrijk werk verricht: 'Als wethouder ben ik altijd benieuwd naar de ideeën van kinderen. Zij kijken vaak nét even anders tegen onderwerpen aan. Daarom vinden wij het in Amstelveen belangrijk om een kinderraad te hebben die meedenkt en ook zelf thema’s op de agenda zet.' aldus Berkhout (Onderwijs & Jeugd, D66). 'Het liefst hebben we van iedere bassischool in de stad een kind in de kinderraad. Vervolgens wordt uit deze kinderraad de nieuwe kinderburgemeester gekozen.'

Wat doet de kinderraad?

De kinderraad van Amstelveen komt een aantal keren per jaar bij elkaar. Tijdens de eerste bijeenkomst kiezen de kinderraadsleden een thema dat belangrijk is voor kinderen. Het thema van de kinderraad van dit jaar was ‘verschillende culturen vieren’ en de kinderraad van vorig jaar maakte zich sterk voor het thema ‘iedereen mag zichzelf zijn’. De kinderraad gaat ook op werkbezoek bij een organisatie die te maken heeft met het gekozen thema. De kinderen werken dus aan een écht project. Daarnaast adviseren ze wethouders over verschillende onderwerpen.

Wat doet de kinderburgemeester?

Net als de kinderraad wordt er elk jaar een nieuwe kinderburgemeester gekozen. De kinderburgemeester is het gezicht van de kinderraad en vervult ceremoniële taken. Zoals lintjes doorknippen, een boek overhandigen tijdens de Kinderboekenweek en Sinterklaas ontvangen. Ook moet de kinderburgemeester wel eens een interview geven of een toespraak houden, bijvoorbeeld tijdens de herdenking op 4 mei.

Opgeven

Alle Amstelveense kinderen uit groep 6 of 7 kunnen zich opgeven tot en met 1 juli 2024. Dit kan door een kort filmpje te maken waarom ze in de kinderraad willen of kinderburgemeester willen worden. Kijk voor meer info op www.amstelveen.nl/kinderburgemeester  Eind juli wordt bekend gemaakt wie in de kinderraad komt en wie zichzelf een jaar lang kinderburgemeester mag noemen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.