Amstelveen opent steunpunt voor gedupeerden toeslagenaffaire

Amstelveen - Omdat ook in Amstelveen tientallen ouders ernstig in de problemen zijn geraakt doordat de Belastingdienst ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopzette en terugvorderde (de zogenoemde Toeslagenaffaire), heeft Gemeente Amstelveen een speciaal Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire opgericht.   

Door het oprichten van een steunpunt hoopt de gemeente de gedupeerde ouders te bereiken en hen te helpen om de gevolgen van de affaire tot een minimum te beperken. 

Vertrouwen ernstig geschaad

WethouderMarijn van Ballegooijen (Zorg & Welzijn, PvdA): “We willen gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire zo snel mogelijk helpen bij het zoeken naar een oplossing voor de mogelijke problemen die zijn ontstaan als gevolg van de toeslagenaffaire. Door het oprichten van een steunpunt met daarin een team met kennis uit de verschillende vakgebieden kunnen we de mogelijke problemen die zijn ontstaan rondom schulden, wonen, werk en inkomen, zorg direct en integraal oppakken. We kunnen ons voorstellen dat het vertrouwen bij veel ouders in de overheid ernstig is geschaad. Wij hopen dit vertrouwen te kunnen herstellen en roepen dan ook ouders op die te maken hebben gehad met de toeslagenaffaire met ons contact op te nemen.”

Hersteloperatie

Ouders zouden recht kunnen hebben op een regeling die valt binnen de zogenoemde hersteloperatie kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Voor wie in de problemen is geraakt is de regeling wellicht niet altijd voldoende en is het niet altijd vanzelfsprekend om zelf de regeling aan te vragen. Er kunnen daarnaast ook problemen ontstaan zijn rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Om deze mogelijke problemen voor te zijn is de gemeente gestart met een Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire.

Team staat klaar

Een multidisciplinair team staat klaar om de inwoners te helpen. In Amstelveen gaat het volgens de Ombudsman (regio Amsterdam en omstreken) om 30 gezinnen die nu bekend zijn. Helaas is de gemeente niet in het bezit van de namen en adressen van deze gezinnen omdat de privacywetgeving dit verbiedt. Om deze redenen starten we binnenkort met een campagne gericht aan ouders, kinderopvangcentra, scholen en gastouderbemiddelingsbureaus en organisaties die hulp verlenen bij een laag inkomen, zoals de voedsel- en de kledingbank, om zo gedupeerden te bereiken.

Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire

Het steunpunt wordt opgericht voor de duur van 1 jaar. Na dit jaar wordt gekeken of er een noodzaak is het steunpunt voort te zetten. Gedupeerden kunnen zich melden bij het steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire via 020 - 540 49 11 of per mail via steunpunt@amstelveen.nl. Voor meer informatie: www.amstelveen.nl/kinderopvangtoeslagaffaire


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.