Luchtfoto Amstelveen Noord, vanaf Kronenburg [Gemeente Amstelveen]

Amstelveen: 'Opvang 290 asielzoekers in leegstaand kantoorpand Kronenburg'

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat voor een periode van vijf jaar circa 290 asielzoekers opvangen in een momenteel leegstaand kantoorpand aan de Professor W.H. Keesomlaan 10 in de wijk Kronenburg. Dat meldt gemeente Amstelveen.

De gemeente meldt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat gisteren, op 18 december, is overeengekomen met XIOR, de eigenaar van het pand. Het gaat om opvang van circa 290 asielzoekers voor een periode van vijf jaar. Het duurt naar verwachting ongeveer negen maanden om het pand en bijbehorende voorzieningen gebruiksklaar te maken.

Wethouder: 'Verantwoordelijkheid nemen'

Wethouder Adam Elzakalai (VVD): 'Nederland heeft nog steeds een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Als gemeente van bijna 100.000 inwoners nemen wij onze verantwoordelijkheid om het COA te helpen bij de opvang van asielzoekers. Volgens een richtcijfer van het Rijk is de opgave voor Amstelveen circa 360 asielzoekers. De gemeenteraad stemde daar begin dit jaar mee in en gaf als kaders mee om twee opvanglocaties te realiseren zodat de druk op omliggende wijken en voorzieningen beheersbaar blijft.' 

Elzakalai meldt dat het pand aan de W.H. Keesomlaan is bestemd voor volwassen asielzoekers. Op de Bouwerij op bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen Zuid komt een opvang voor 60 minderjarige alleenstaande asielzoekers. In Kronenburg is ook een opvang voor vluchtelingen uit Oekraine gevestigd.

Begeleiding

Het COA zal verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de asielzoekers bij hun dagelijkse activiteiten op de opvanglocatie aan de Keesomlaan. Ronald Smallenburg, woordvoerder COA: 'We begeleiden asielzoekers bij het vormgeven van hun toekomst, of dat nu hier is of elders, zoals in het land van oorsprong. Zelfredzaamheid vinden we hierbij belangrijk. Ze doen ook mee aan activiteiten van het COA of in de buurt. Zo zijn kinderen vanaf vijf jaar leerplichtig en gaan naar school.'

ILT

De locatie aan de W.H. Keesomlaan ligt in een gebied waarin beperkingen gelden vanwege de luchtvaart (LIB 4). Daarom is een Verklaring van geen bezwaar (Vvgb) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vereist voor de afgifte van een omgevingsvergunning. De gemeente vraagt deze verklaring aan zodra zij de vergunningaanvraag heeft ontvangen. Grootschalige woningbouwplannen in het gebied Kronenburg worden al jaren geblokkeerd door de geldende luchtvaartbeperkingen.

Inloopavond

De gemeente organiseert een informatieavond voor omwonenden en andere belanghebbenden op dinsdag 30 januari 2024 van 19.00 tot 21.00 uur in De Landing Amstelveen (voormalige Griffioen) aan Uilenstede 106. Direct omwonenden en ondernemers ontvangen een uitnodiging per brief. Het COA en de gemeente zijn die avond aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een mail naar vluchtelingen@amstelveen.nl In die mail kunnen ook alvast vragen worden vermeld. Een aantal veel gestelde vragen wordt plenair beantwoord. 

Inwoners die vragen hebben kunnen een mail sturen naar vluchtenlingen@amstelveen.nl. Daarnaast zijn vragen en antwoorden over de opvang van asielzoekers te vinden op de website amstelveen.nl/vluchtelingen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.