Het Noorddamcentrum, Gemeente Amstelveen

Amstelveen organiseert ‘Doe-het-duurzaam markt’ in Noorddamcentrum

Amstelveen - Speciaal voor woningeigenaren en huurders die graag zelf duurzaam willen klussen en/of duurzame stappen willen zetten in hun woning, organiseert de gemeente op zaterdag 7 oktober van 11.00 tot 16.00 uur een ‘Doe-het-duurzaam markt’ in het Noorddamcentrum in Amstelveen. 

In de ontvangstruimte van het Noorddamcentrum (Noorddammerweg 1, Amstelveen) demonstreren verschillende leveranciers hun duurzame materialen. Denk aan leveranciers van zonnepanelen, groene daken, hybride warmtepompen en een doe-het-zelf markt met energiebesparende materialen. 

Gratis drankje, give-aways en verloting

Alle bezoekers ontvangen bij binnenkomst een muntje voor een drankje en er zijn enkele duurzame give-aways. Ook worden er 20 energiebesparende pakketten ter waarde van €35 verloot.

Programma: breed aanbod aan gratis workshops

Gedurende de dag worden er verschillende presentaties en workshops gegeven. Inwoners kunnen die gratis bijwonen. Het programma ziet er als volgt uit:

11:00-11:45u Subsidie- en financieringsmogelijkheden
door Enne-Pieter Wakelkamp

Geld speelt een belangrijke rol bij verduurzaming. Want hoe financiert u de gewenste maatregelen? Er zijn veel subsidiemogelijkheden, maar die zijn niet altijd bij iedereen bekend. Het is ook best ingewikkeld om door de bomen het bos nog te zien. Tijdens deze presentatie krijgt u informatie over de verschillende subsidies en hoe u die kunt combineren.

11:00-11:45u Hybridewarmtepomp
door Stijn Otten-van Beest (Heattransformers)

Een warmtepomp is een manier om je woning een stuk duurzamer en goedkoper te verwarmen. Met een volledig elektrische warmtepomp verwarmt u volledig gasloos en met een hybride warmtepomp kunt u tot wel 70% op uw gasverbruik verminderen. Stijn vertelt u alles wat u moet weten en er is ruimte voor vragen.

12:00-12:30 Energiecoach
door Clemens Kester: wat doet een gratis Energiecoach voor u?

Energiecoaches zijn Amstelveners met kennis van zaken die u adviseren welke praktische (kleine) maatregelen u kunt nemen om energie te besparen in uw woning. Zij hebben tips voor zowel koop- als huurwoningen. Ook weten ze welke subsidies en financieringsmogelijkheden er voor u zijn. Clemens geeft een presentatie over wat zij voor u kunnen betekenen.

12:00-12:30 Worskhop Steenbreek
‘Onttegelen en de voordelen van een groene tuin'.

Hoe voorkomt u hittestress en vangt u hevige regenbuien op? Tijdens deze workshop leert u meer over de voordelen van het onttegelen en het belang van biodiversiteit. En u krijgt praktische tips om direct mee aan de slag te gaan.

12:30-13:00 Besparen op warmetgebruik
door Energiecoach Andreas

Ongeveer 2/3 van onze totale energiebehoefte gaat op aan warmte. Andreas bespreekt hoe we onze warmtebehoefte kunnen verminderen, het belang van isoleren, het optimaliseren van het warmteafgiftesysteem en welke alternatieve warmtebronnen er zijn.

12:30-13:00 zonnepanelen en een groendak
door Solar Sedum

Een groen dak kan met zonnepanelen worden gecombineerd. Sterker nog, als u uw dakbedekking wilt verduurzamen moet u meestal kiezen tussen een groen dak of zonnepanelen. Solar Sedum vertelt u alles over een sedumdak mèt zonnepanelen en er is ruimte voor vragen.

13:00-13:30 Energiebesparing in huis
door ervaringsdeskundige Hans Hasenbos

Amstelvener Hans heeft een volledig duurzaam huis. Hij vertelt u de stappen hij heeft gezet, geeft inzicht in de kosten die hij heeft gemaakt, vertelt over wat hij nu bespaart op energie en het verloop van het proces. Ook beantwoordt hij uw vragen.

13:00-13:30 Worskhop groen dak aanleggen
door Groendak

Hoe leg je een goed sedumdak aan? Groendak vertelt over alle voordelen van een groendak, zoals de langere levensduur van het dak, de verbeterde warmtewering en geluidsisolatie. Maar ook hoe u het dak zelf kunt aanleggen en waar u rekening mee moet houden.

14:00-15:00 Aardgasvrij stappenplan
door het Energieloket

Tijdens deze presentatie gaan we samen aan de slag met het maken van een verduurzamingsplan. We kijken hoe u nog déze winter energie kunt besparen. Maar we kijken ook hoe u zich slim kunt voorbereiden op vólgende winters. Want hoe zit dat als we in de toekomst aardgasvrij moeten verwarmen? Wat als u binnenkort gaat verhuizen? Is het nemen van maatregelen om energie te besparen dan wel handig? Hoe combineer ik onderhoud met het verduurzamen van mijn woning? En bij wie moet ik zijn voor de uitvoering? Het beste verduurzamingsplan maakt u zelf. En het Energieloket helpt u graag op weg met praktische tips. 

15:00-16:00 Direct besparen op de energierekening met slimme tips
door het Energieloket

Tijdens deze presentatie kijken we hoe we op korte termijn het energieverbruik kunnen verlagen. Dit begint bij een beter inzicht in de energierekening. We behandelen vragen zoals Waar kan ik het beste op besparen; gas of elektriciteit? Daarna staan we stil bij het dichtmaken van naden en kieren in de woning. Dit is een snelle en goede manier om gas te besparen en het comfort te verhogen. U krijgt ook slimme tips om zelf naden en kieren dicht te maken.

Zelf aan de slag

Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: "De hogere energieprijzen zijn voor veel inwoners een prikkel om hun woning te verduurzamen. De belangstelling om het verduurzamen niet uit te besteden, maar zelf aan de slag te gaan neemt daarbij ook toe. De ‘Doe-het-duurzaam markt’ is er voor alle Amstelveners die willen starten met verduurzamen, inspiratie willen voor vervolgstappen of op zoek zijn naar antwoorden op vragen."

Een duurzaam huis is goed voor de portemonnee en het wooncomfort. Het verduurzamen van woningen draagt echt bij aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving deze week. Dat is hoopvol nieuws en een extra stimulans om juist nu stappen te zetten," aldus Gordon.

De gemeente, het Energieloket Amstelveen en de Energiecoaches zijn de hele dag aanwezig om inwoners te woord te staan en vragen te beantwoorden en natuurlijk om informatie te verstrekken over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:34

Speciale signeersessie Marianne Timmer bij De Wijnschuur

Amstelveen/Nes/Uithoorn - Olympisch kampioen Marianne Timmer komt op zaterdag 9 december 2023 tussen 15.00 en 17.00 uur naar De Wijnschuur in Nes aan de Amstel om haar nieuwe boek 'De Timmerfabriek' te promoten en te signeren.  

Horeca 6 dec. 2023 15:00

X-MAS Bajes Cocktail Night: reserveer je plekje

Amstelveen - In De Bajes aan de Ouderkerkerlaan 1-2 wordt vrijdagavond 15 december 2023 een X-MAS Bajes Cocktail Night gehouden. Je kan nu je plekje reserveren voor deze gezellige cocktailavond in kerstsferen.