Amstelveen pleit voor groener en gezonder leefklimaat met nieuw Bomenplan
Amstelveen - De gemeente heeft een nieuw bomenplan opgesteld en legt het voor aan de gemeenteraad. Dit plan richt zich op het beschermen, aanplanten en duurzaam beheren van bomen in de stad, met als doel bij te dragen aan een gezondere leefomgeving voor alle inwoners.
Bomen zijn niet alleen onmisbaar voor schone lucht, ze helpen ook tegen de effecten van klimaatverandering en zorgen voor een leefomgeving waarin biodiversiteit beter tot haar recht komt.
Meer bomen en betere groeiplaatsen
Wethouder Floor Gordon is blij met een geactualiseerd bomenplan dat inzet op bescherming van bestaande bomen, met aandacht voor waardevolle bomen waar nieuwe criteria voor komen, en versterking van de Amstelveense bomenstructuur door extra bomen aan te planten en groeiomstandigheden te verbeteren. “Daarnaast streven we de komende jaren naar een groene omgeving volgens de ‘3-30-300-regel’: inwoners kunnen dan drie bomen vanuit hun woning zien, elke buurt moet 30% kroonbedekking hebben, en iedereen moet binnen 300 meter een groene koele plek van minstens 5.000m² kunnen bereiken. Met deze groene ambities draagt Amstelveen bij aan een gezonde leefomgeving die bestand is tegen klimaatverandering, bevordert het de biodiversiteit en zorgt het voor een aantrekkelijke openbare ruimte waar iedereen van kan genieten.”
Financiële impuls voor groenere buurten
Om dit alles te realiseren, is er vanaf 2026 € 600.000,- nodig verspreid over drie jaar voor de versterking van de bomenstructuur en voor het stapsgewijs planten van meer bomen in wijken die volgens de 3-30-300-regel verbeterd kunnen worden. Dit bedrag is afkomstig uit het Fonds Groen, Water en Recreatie. Daarnaast is € 200.000,- extra nodig voor structurele maatregelen voor het vervangen en extra aanplanten van bomen. De effecten van de maatregelen worden gemonitord.
Participatie en samenwerking
Inwoners en deskundigen hebben actief kunnen meedenken over het Bomenplan via bijeenkomsten en een online enquête. Ook werden er speciale bomenwandelingen georganiseerd om samen met de buurt te kijken naar specifieke aandachtspunten rondom bomen. Op basis van alle input is het uiteindelijke plan tot stand gekomen, waarbij de Groenraad positief advies heeft gegeven.