Amstelveen reduceert zoutgebruik in kwakkelwinter

Amstelveen reduceert zoutgebruik in kwakkelwinter Foto: Gemeente Amstelveen

Amstelveen – De Amstelveense gladheidsbestrijdingsdienst heeft afgelopen winter 305 ton zout over de Amstelveense wegen gestrooid en nog eens 25 ton gebruikt voor het pekelwater.


- Lees verder onder deze advertentie -

Dat is een stuk minder dan het winterseizoen ervoor (2107/2018) toen 446 ton zout en 42 ton pekelwaterzout werd gebruikt. ‘De methodes om zout te strooien worden steeds verfijnder’, meldt gemeente Amstelveen, na een evaluatie van het bestrijden van gladheid afgelopen winter.

Kwakkelwinter

Wethouder Floor Gordon (Wijkbeheer) zegt daarover: ‘Jaarlijks evalueren wij in de zomer de gladheidbestrijding. Afgelopen winter was vooral een kwakkelwinter. Door het dooien en weer bevriezen van natte weggedeelten moeten we vaker rijden dan bij dagen achter elkaar vorst. Ondanks dat afgelopen winter onze ploeg 20 strooiacties uitvoerde, is er toch minder zout gebruikt. Dit komt door zout goed te doseren met pekelwater en auto’s uit te rusten met een systeem dat gegevens bijhoudt over de juiste inzet van ons materieel op strooiroutes.’

Strooien

De gemeente kreeg een kleine 80 meldingen binnen van inwoners, waarbij vaak werd verzocht om voetpaden of parkeerterreinen te strooien. Voetpaden, binnenwegen en veel parkeerterreinen behoren echter niet tot de gangbare strooiroutes. ‘Alleen bij langdurige gladheid en wanneer machines en personeel beschikbaar zijn, kan de gemeente op werkdagen van strooiroutes afwijken. Inwoners kunnen wel iedere winter gratis strooizout afhalen bij het afvalbrengstation of bij werf Escapade voor hun directe omgeving.

Het afgelopen seizoen heeft de gemeente geen schademeldingen door gladheid ontvangen. Er werden extra machines en mankracht ingehuurd om wegen snel begaanbaar te krijgen.


Reacties