KLM-gebouw in Amstelveen

Amstelveen start onderzoek naar monumentale status KLM-gebouw

Amstelveen - Is het KLM-gebouw in Amstelveen een monument of niet? Gemeente Amstelveen heeft opdracht gegeven voor een officieel onderzoek, dat dat moet uitwijzen.

KLM heeft vorig jaar laten weten  in 2024 te verhuizen naar Schiphol-Oost in de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente Amstelveen wil voorkomen dat beeldbepalende panden in Amstelveen verloren gaan of gesloopt worden voor nieuwbouw.

Daarom heeft de gemeente  inmiddels formeel opdracht gegeven om de monumentenstatus  van het KLM-hoofdkantoor te onderzoeken.  De onafhankelijke adviesorganisatie Mooi Noord-Holland beoordeelt op dit moment de architectonische en cultuurhistorische waarde van het complex aan de Amsterdamseweg.

Herontwikkeling: 'niet alleen kijken naar wonen'
Krijgt het gebouw een monumentenstatus, dan heeft dat natuurlijk gevolgen voor een eventuele herontwikkeling.  Wethouder Herbert Raat (VVD) laat in een persbericht van de gemeente al doorschemeren idat het niet per definitie een woonlocatie wordt als KLM weg is: 'Het KLM-hoofdkantoor is een markant gebouw en maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Amstelveen. Veel inwoners hebben of kennen iemand die hier heeft gewerkt. De vliegmaatschappij maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van onze historie. Daarom laten we onderzoeken of het monumentale waarde heeft, zodat we het kunnen behouden als gemeentelijk monument. Het zou geweldig zijn als bij de herontwikkeling niet alleen naar wonen gekeken wordt, maar ook naar een culturele invulling die verbinding zoekt met ANNA en Museum Jan.'

In een reactie laten wethouder Floor Gordon (D66) en Raat ook weten te overwegen een stedenbouwkundige visie voor het gebied te ontwikkelen. Het gebouw ligt op een echte A-locatie: centraal nabij het moderne centrum en de historische dorpskern, dichtbij uitvalswegen (A9) en aan de rand van het Amsterdamse bos.

Proces
De onafhankelijke adviesorganisatie Mooi Noord-Holland heeft de opdracht gekregen om de architectonische en cultuurhistorische waarde van het gebouw te onderzoeken. Dit rapport wordt vervolgens beoordeeld door de Erfgoedcommissie (CRK) die een advies uitbrengt aan het college van burgemeester en wethouders.

Ontwerp
Het gebouw is een ontwerp van de Nederlandse architect Rein Fledderus. Het gebouw dat in 1971 in gebruik is genomen, ziet er van bovenaf gezien uit als een propeller van een vliegtuig. De stervormige opzet bevat een kern en drie vleugels die doen denken aan een as met rondom de bladen van de propeller. Fledderus heeft verder onder meer De Doelen in Rotterdam en het Beatrixgebouw van de Utrechtse Jaarbeurs ontworpen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.