KLM-gebouw in Amstelveen

Amstelveen start onderzoek naar monumentale status KLM-gebouw

Amstelveen - Is het KLM-gebouw in Amstelveen een monument of niet? Gemeente Amstelveen heeft opdracht gegeven voor een officieel onderzoek, dat dat moet uitwijzen.

KLM heeft vorig jaar laten weten  in 2024 te verhuizen naar Schiphol-Oost in de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente Amstelveen wil voorkomen dat beeldbepalende panden in Amstelveen verloren gaan of gesloopt worden voor nieuwbouw.

Daarom heeft de gemeente  inmiddels formeel opdracht gegeven om de monumentenstatus  van het KLM-hoofdkantoor te onderzoeken.  De onafhankelijke adviesorganisatie Mooi Noord-Holland beoordeelt op dit moment de architectonische en cultuurhistorische waarde van het complex aan de Amsterdamseweg.

Herontwikkeling: 'niet alleen kijken naar wonen'
Krijgt het gebouw een monumentenstatus, dan heeft dat natuurlijk gevolgen voor een eventuele herontwikkeling.  Wethouder Herbert Raat (VVD) laat in een persbericht van de gemeente al doorschemeren idat het niet per definitie een woonlocatie wordt als KLM weg is: 'Het KLM-hoofdkantoor is een markant gebouw en maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Amstelveen. Veel inwoners hebben of kennen iemand die hier heeft gewerkt. De vliegmaatschappij maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van onze historie. Daarom laten we onderzoeken of het monumentale waarde heeft, zodat we het kunnen behouden als gemeentelijk monument. Het zou geweldig zijn als bij de herontwikkeling niet alleen naar wonen gekeken wordt, maar ook naar een culturele invulling die verbinding zoekt met ANNA en Museum Jan.'

In een reactie laten wethouder Floor Gordon (D66) en Raat ook weten te overwegen een stedenbouwkundige visie voor het gebied te ontwikkelen. Het gebouw ligt op een echte A-locatie: centraal nabij het moderne centrum en de historische dorpskern, dichtbij uitvalswegen (A9) en aan de rand van het Amsterdamse bos.

Proces
De onafhankelijke adviesorganisatie Mooi Noord-Holland heeft de opdracht gekregen om de architectonische en cultuurhistorische waarde van het gebouw te onderzoeken. Dit rapport wordt vervolgens beoordeeld door de Erfgoedcommissie (CRK) die een advies uitbrengt aan het college van burgemeester en wethouders.

Ontwerp
Het gebouw is een ontwerp van de Nederlandse architect Rein Fledderus. Het gebouw dat in 1971 in gebruik is genomen, ziet er van bovenaf gezien uit als een propeller van een vliegtuig. De stervormige opzet bevat een kern en drie vleugels die doen denken aan een as met rondom de bladen van de propeller. Fledderus heeft verder onder meer De Doelen in Rotterdam en het Beatrixgebouw van de Utrechtse Jaarbeurs ontworpen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 19:51

Amstelveen heeft er een nieuw monument bij

Amstelveen – De gemeente heeft een gebouw aan Schokland 14 in Amstelveen Noord, dat vroeger dienst deed als telefooncentrale, tot gemeentelijke monument verklaard.

Corona Amstelveen vandaag 18:30

Extra hulp en zorg voor kwetsbare kinderen in Amstelveen

Amstelveen - Sinds de schoolsluiting werkt gemeente Amstelveen samen met scholen en kinderdagverblijven om kwetsbare kinderen en gezinnen in Amstelveen goed in beeld te krijgen en hun passende hulp te geven.

Kunst & Cultuur vandaag 13:30

Amstelveen steunt kunst & cultuurinstellingen

Amstelveen - Het college van B en W heeft samen met de gemeenteraad een eerste set aan maatregelen aangekondigd, zodat er bij kunst & cultuurinstellingen in Amstelveen geen zorgen hoeven te zijn over prestatie-eisen, medewerkers of de voortzetting van de bedrijfsvoering van de onderneming of instelling.

Wonen vandaag 11:12

Momenteel ca. 400 woningen en appartementen te koop in Amstelveen

Amstelveen - In de huidige corona-periode staan circa 400 woningen en appartementen te koop in Amstelveen. Dat meldt makelaar Geijsel Kroon, dat in verband met de coronacrisis potentiele kopers de mogelijkheid tot virtuele bezichtigingen biedt.