Pixabay.com (ter illustratie)

Amstelveen start proef met kamerverhuur voor tijdelijk daklozen

Amstelveen – Gemeente Amstelveen start in 2021 een proef met het project ‘Onder de Pannen’. Amstelveense huurders die een kamer over hebben kunnen die dan verhuren aan iemand die tijdelijk zonder woning zit.

‘Onder de Pannen’ is een initiatief van de  Regenboog Groep en loopt onder meer al in Amsterdam, de Haarlemmermeer en de Zaanstreek. In regio Amstelland (waaronder Amstelveen) worden bredere plannen ontwikkeld om dak- en thuisloosheid terug te dringen.

Tien kamers

Gemeente Amstelveen en de Regenboog Groep starten de proef voor een duur van twee jaar en in eerste instantie met tien te verhuren kamers. De proef begint in januari 2021. Huurders kunnen een kamer beschikbaar stellen aan iemand die even zonder woning zit. Dit geldt ook voor huurders van een sociale huurwoning, waarvoor kamerverhuur normaal gesproken niet toegestaan is.

Win-win-stuatie

De kamer is bedoeld om mensen die even tijd nodig hebben om zaken op orde te krijgen, en tijdelijk geen huisvesting hebben, voor maximaal een jaar een kamer te bieden.  'Denk bijvoorbeeld aan iemand die net uit een echtscheiding komt en niet bij familie of vrienden terecht kan', legt wethouder Rob Ellermeijer (Wonen, VVD) uit. 'De verhuurder van de kamer krijgt zo wat extra inkomsten en degene die dreigt dakloos te worden kan tijdelijk onderdak krijgen, zodat zij niet verder in de problemen komen.' De wethouder noemt het een goed initiatief waardoor een win-winsituatie kan ontstaan’.

Afspraken met woningcorporaties

De kandidaten - zowel huurders als verhuurders – worden gescreend door de Regenboog Groep. Over de huur en extra inkomsten zijn afspraken gemaakt met de woningcorporaties, de uitkeringsinstanties en de gemeente. De extra inkomsten hebben in ieder geval geen gevolgen voor een eventuele uitkering van de mensen die hun kamer verhuren.

Aanmelden en informatie

Vanaf januari 2021 kunnen de eerste koppelingsgesprekken tussen potentiele verhuurders en onderhuurders plaatsvinden door de Regenboog Groep. Potentiele verhuurders van een kamer kunnen tot die tijd alvast informatie opvragen of interesse tonen via onderdepannen@amstelveen.nl

 Aanleiding

De proef met ‘Onder de Pannen’ in Amstelveen is tot stand gekomen op initiatief van mevrouw Roode van de SP, lid van de raadscommissie B&S. Na een toezegging in de commissie bracht zij samen met wethouder Ellermeijer een bezoek aan De Regenboog Groep.

onder de pannen.jpg
Rob Ellermeijer en Wil Roode.

Er volgde een presentatie in de gemeenteraad waarna de plannen verder zijn uitgewerkt voor Amstelveen. Er is een regionale samenwerking op handen tussen alle Amstellandgemeenten en de Regenboog Groep voor ‘Onder de Pannen’. Zo gauw over deze plannen in de regio overeenstemming is zal de Amstelveense pilot ‘Onder de Pannen’ hierin opgaan.

Volg jij AMSTELVEENZ al op INSTAGRAM? Nee?
KLIK HIER


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.