AmstelveenZ

Amstelveen stelt 65.000 euro beschikbaar aan Urbanuskerk

Amstelveen – Gemeente Amstelveen heeft voor de restauratie van de monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk eenmalig 65.000 euro beschikbaar gesteld: met het geld wordt in hoofdzaak nieuw voorzetglas voor de speciale glas-in-loodramen betaald en wordt de kerk bovendien fraai uitgelicht.

De verwoestende brand in de Urbanuskerk in Bovenkerk twee jaar geleden heeft veel Amstelveners verdriet gedaan. De gemeente Amstelveen geeft aan het belangrijk te vinden  bij te dragen aan het duurzaam behoud van het Rijksmonument.

Vrijwilligers

Burgemeester Tjapko Poppens was afgelopen vrijdag al aanwezig bij het leggen van de eerste steen voor de wederopbouw. “De impact van de brand is nog steeds voelbaar”, aldus Poppens. “Veel vrijwilligers zetten zich in voor de wederopbouw van de Urbanuskerk. Van het schoonmaken van de stenen tot het inzamelen van geld. De Stichting Vrienden van de Urbanus heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd en maar liefst 300.000 euro opgehaald. Met het leggen van de eerste steen kunnen we weer vooruit kijken. De gemeente helpt daarbij met een financiële bijdrage. Het wordt weer een prachtige locatie om elkaar te ontmoeten.”

Foto 1 Burgemeester Tjapko Poppens, pastoor Eugène Jongerden van de Urbanuskerk, Ad Verkleij (vicevoorzitter R.K. Amstelland) en wethouder Herbert Raat bij Urbanuskerk.jpg

Foto: Burgemeester Tjapko Poppens, pastoor Eugène Jongerden van de Urbanuskerk, Ad Verkleij (vicevoorzitter R.K. Amstelland) en wethouder Herbert Raat.

Beeldbepalend

De Urbanuskerk is beeldbepalend voor Amstelveen en één van de meest cultuurhistorisch waardevolle gebouwen in de gemeente. “Het is een icoon van Amstelveen”, zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). “Hoe belangrijk de kerk is voor de Amstelveners was goed voelbaar op de dag van de brand. ’s Avonds kwamen veel mensen samen om met elkaar te praten en elkaar te steunen. Het is belangrijk om de kerk als monument te behouden. Wij dragen daar graag aan bij. Het plaatsen van voorzetramen voor de monumentale glas-in-loodramen bespaart niet alleen energiekosten, het draagt ook bij aan het duurzaam behoud van de zeer kwetsbare en historisch waardevolle gebrandschilderde glas-in-loodramen. En om de iconische uitstraling nog meer te vergroten, wordt de kerk ’s avonds mooi verlicht.”

Wederopbouw

De Urbanuskerk, van architect Pierre Cuypers, is op 15 september 2018 gedeeltelijk verwoest door een felle uitslaande brand. Onder andere de kap, het overgrote deel van de gewelven, een groot deel van de glas-in-loodramen en het interieur zijn daarbij verloren gegaan.

Het parochiebestuur is direct na de brand aan de slag gegaan met het herstel van de kerk en heeft daarvoor een omgevingsvergunning gekregen. De gewelven zijn inmiddels veilig ondersteund en de herstelwerkzaamheden worden gestart. De verzekering vergoedt de directe kosten van de herbouw, maar niet de aanpassingen en uitbreidingen om de kerk aan te passen aan de eisen van de 21ste eeuw en het breder inzetbaar te maken voor culturele activiteiten.

De bijdrage van de gemeente wordt in de tweede tijdvakrapportage voor de gemeenteraad meegenomen. Naar verwachting is de restauratie in 2022 afgerond.    


Meer nieuws

Winkels vandaag 10:00

Nieuw op Kostverlorenhof: Aziatische delicatessenzaak MayVy

Amstelveen - Nog slechts enkele dagen wachten en dan zal delicatessenzaak MayVy haar deuren openen. Op 30 oktober komt wethouder Floor Gordon de winkel officieel openen. Eigenaresse Willow Le nodigt Amstelveners uit om op 30 en 31 oktober de nieuwe winkel te komen ervaren middels een heerlijke proeverij van Aziatische gerechten.

Corona Amstelveen gisteren 14:19

Na brief ook videoboodschap van burgemeester Amstelveen

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft, na een open brief aan alle Amstelveners eerder deze week, ook een videoboodschap uitgedaan aan inwoners, nu het aantal corona-besmettingen onder Amstelveners flink blijft toenemen.