Amstelveen stimuleert aanleg geveltuintjes

Amstelveen stimuleert aanleg geveltuintjes Foto: Gemeente Amstelveen

Amstelveen - De gemeente maakt het voor Amstelveners zonder voortuin eenvoudiger om een tuintje aan de straatkant aan te leggen. Voortaan kunnen inwoners een rij tegels langs de gevel verwijderen voor een geveltuin zonder hiervoor een gebruiksvergoeding te hoeven te betalen aan de gemeente.

De strook beplanting moet zorgen voor een groener straatbeeld, de woning in de zomer koeler houden en realiseren dat regenwater sneller de grond in gaat.  Dat het klimaat verandert, is onder meer te merken aan de lange droge periodes of juist extreme regenbuien die steeds vaker voorkomen. Amstelveners kunnen hun straat ‘rainproof’ maken door de tegels uit hun tuin te halen, een groen dak te nemen óf een geveltuintje aan te leggen.

Uitstraling                                 

Dit fleurt meteen de straat op. “Een geveltuin met mooie bloemen en planten kan de hele uitstraling van een straat veranderen”, zegt wethouder Floor Gordon in een persbericht van de gemeente Amstelveen. “Het haalt het grijs uit de straat en brengt groen erin. En wie bloemen plant, helpt meteen de bijen en de vlinders. Dat zien wij als bijvriendelijke gemeente natuurlijk graag. Daarnaast draagt het bij aan het klimaatbestendig maken van de eigen woonomgeving. Bij hevige regenval helpt het bij het sneller absorberen van overtollig regenwater dat langs de gevel stroomt.”

Een geveltuin hoeft niet duur te zijn. Het planten van een paar zonnebloemen heeft al een positief effect. Vanaf morgen 1 mei zijn voor alle eigenaren van woningen of bedrijfspanden geen gemeentelijke kosten meer verbonden aan het aanleggen van een geveltuin. Een inwoner hoeft alleen nog maar een aanvraag te doen en ontvangt dan een zogeheten ‘afsprakenbrief’ van de gemeente die ondertekend retour gestuurd moet worden. Hiermee geeft de gemeente toestemming om een rij tegels langs de gevel te verwijderen en de grond te gebruiken als tuin. De grond blijft eigendom van de gemeente. Wie verhuist, moet de geveltuin verwijderen of overdragen aan de nieuwe eigenaar.

Geweldig

“Hoe geweldig is het om je gevel te versieren met stokrozen of een klimhortensia. Het maakt Amstelveen alleen maar mooier en groener”, zegt Gordon. “Daarbij hebben klimplanten ook nog eens het bijkomende voordeel dat in de warme zomermaanden het begroeide deel van het huis koeler blijft door de beplanting aan de gevel. Ik zie alleen maar voordelen. Daarom maken wij het makkelijker voor Amstelveners om ermee aan de slag te gaan.”

Wie al een geveltuin met een gebruiksvergoeding heeft, hoeft niets te doen. Deze wordt dit jaar omgezet naar een afsprakenbrief waarna geen vergoeding meer hoeft te worden betaald.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties