Speelboerderij Elsenhove

Amstelveen toont ambities op gebied dierenwelzijn

Amstelveen –  Het College van B en W van Amstelveen heeft stappen gezet om samen met de gemeenteraad, inwoners en organisaties het dierenwelzijn in de gemeente verder te verbeteren.

Het college van B en W heeft in kaart gebracht wat Amstelveen momenteel doet op het gebied van dierenwelzijn en heeft de ambitie uitgesproken om mogelijk meer te willen doen voor het welzijn van dieren dan alleen de wettelijke taken uit te voeren.

Verbeterpunten

Het College heeft in kaart gebracht wat de gemeente nu doet, maar ook wat andere organisaties bijdragen en waar verbeterpunten liggen: ‘Dieren spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Dierenwelzijn en mensenwelzijn gaan vaak hand in hand. Er bestaat wetgeving waarin dierenwelzijn geborgd wordt, zoals de wet Dieren en de wet Natuurbescherming. De gemeente voldoet op dit moment aan haar wettelijke taken voor de opvang en het vervoer van gevonden dieren. De nieuwe inventarisatie moet gespreksstof opleveren over ambities op het gebied van dierenwelzijn die mogelijk verder gaan dan wettelijke taken. In de inventarisatie staat een aantal concrete aanbevelingen', aldus het College in een persbericht.

Natuurinclusief bouwen

Wethouder Floor Gordon (Dierenwelzijn, D66): 'We denken bijvoorbeeld aan ‘natuurinclusief bouwen’: de integratie van natuur in bouw en de directe omgeving en het stimuleren van biodiversiteit. Dat kan door bijvoorbeeld het plaatsen van inbouwstenen of nestkasten voor vogels, vleermuizen en insecten. Maar ook door het laten groeien van vegetatie op daken of gevels. Als opdrachtgever van gebouwen, bruggen en fietspaden kan de gemeente dit zelf doen, maar hoe mooi zou het zijn als woningcorporaties, particuliere opdrachtgevers of beleggers dit ook als nieuwe ‘standaard’ omarmen?

Groenraad Amstelveen

De Groenraad Amstelveen vroeg al vaker aandacht voor dit onderwerp. Een ambitie kan ook zijn om de ketensamenwerking tussen de diverse organisaties te professionaliseren, waarbij het dier centraal staat. Bijvoorbeeld de samenwerking tussen Dierentehuis Amstelveen en Dierenambulance De Ronde Venen. Ik kijk ernaar uit om er komend jaar gezamenlijk voor te zorgen dat Amstelveen een diervriendelijke stad is en blijft.”

Gemeenteraad Amstelveen

De inventarisatie van het college wordt aangeboden aan de gemeenteraad met als doel dit volgend jaar samen met de gemeenteraad, inwoners en maatschappelijke partners uit te werken tot gemeenschappelijke ambities en uitvoering ervan.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.