Speelboerderij Elsenhove

Amstelveen toont ambities op gebied dierenwelzijn

Amstelveen –  Het College van B en W van Amstelveen heeft stappen gezet om samen met de gemeenteraad, inwoners en organisaties het dierenwelzijn in de gemeente verder te verbeteren.

Het college van B en W heeft in kaart gebracht wat Amstelveen momenteel doet op het gebied van dierenwelzijn en heeft de ambitie uitgesproken om mogelijk meer te willen doen voor het welzijn van dieren dan alleen de wettelijke taken uit te voeren.

Verbeterpunten

Het College heeft in kaart gebracht wat de gemeente nu doet, maar ook wat andere organisaties bijdragen en waar verbeterpunten liggen: ‘Dieren spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Dierenwelzijn en mensenwelzijn gaan vaak hand in hand. Er bestaat wetgeving waarin dierenwelzijn geborgd wordt, zoals de wet Dieren en de wet Natuurbescherming. De gemeente voldoet op dit moment aan haar wettelijke taken voor de opvang en het vervoer van gevonden dieren. De nieuwe inventarisatie moet gespreksstof opleveren over ambities op het gebied van dierenwelzijn die mogelijk verder gaan dan wettelijke taken. In de inventarisatie staat een aantal concrete aanbevelingen', aldus het College in een persbericht.

Natuurinclusief bouwen

Wethouder Floor Gordon (Dierenwelzijn, D66): 'We denken bijvoorbeeld aan ‘natuurinclusief bouwen’: de integratie van natuur in bouw en de directe omgeving en het stimuleren van biodiversiteit. Dat kan door bijvoorbeeld het plaatsen van inbouwstenen of nestkasten voor vogels, vleermuizen en insecten. Maar ook door het laten groeien van vegetatie op daken of gevels. Als opdrachtgever van gebouwen, bruggen en fietspaden kan de gemeente dit zelf doen, maar hoe mooi zou het zijn als woningcorporaties, particuliere opdrachtgevers of beleggers dit ook als nieuwe ‘standaard’ omarmen?

Groenraad Amstelveen

De Groenraad Amstelveen vroeg al vaker aandacht voor dit onderwerp. Een ambitie kan ook zijn om de ketensamenwerking tussen de diverse organisaties te professionaliseren, waarbij het dier centraal staat. Bijvoorbeeld de samenwerking tussen Dierentehuis Amstelveen en Dierenambulance De Ronde Venen. Ik kijk ernaar uit om er komend jaar gezamenlijk voor te zorgen dat Amstelveen een diervriendelijke stad is en blijft.”

Gemeenteraad Amstelveen

De inventarisatie van het college wordt aangeboden aan de gemeenteraad met als doel dit volgend jaar samen met de gemeenteraad, inwoners en maatschappelijke partners uit te werken tot gemeenschappelijke ambities en uitvoering ervan.


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:48

D66 pleit voor inzet energiecoaches in Amstelveen

Amstelveen - D66 Amstelveen vindt dat Amstelveen 'energiecoaches' moet gaan inzetten, die wijkbewoners op vrijwillige basis gaan adviseren over energiegebruik, energiebesparing en energieopwekking.  

Beauty & Mode vandaag 11:38

Make-OverZ: Klaar voor verandering

Amstelveen - In de rubriek Make-OverZ krijgen lezers van AmstelveenZ Magazine een nieuwe look van De Kapper. Deze keer in de stoel van de Kapper: Froukje Hoekemeijer.

112 vandaag 08:23

Twee gewonden bij scooterongeval Oranjebaan

Amstelveen - Bij een ongeval met een scooter op het fietspad van de Oranjebaan, ter hoogte van de Bankrasweg, zijn maandagavond twee personen gewond geraakt. 

112 gisteren 21:01

Aanhouding na botsing tussen fietser en scooter op fietspad Beneluxbaan

Amstelveen - Op het fietspad van de Beneluxbaan ter hoogte van het viaduct Ouderkerkerlaan zijn maandagavond een (snor-)scooter en een fietser in aanrijding gekomen. De ter plaatse gekomen politie hield een van de betrokken aan omdat hij een politie-agent beledigde en onder invloed verkeerde.

Politiek gisteren 17:01

Modulaire schoolgebouwen zijn de toekomst volgens GroenLinks

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen ziet kansen om modulair bouwen door te voeren voor komende onderwijsbouwprojecten in Amstelveen. 'Met modulair bouwen kan je flexibeler, duurzamer en op een circulaire wijze schoolgebouwen realiseren.'

Evenementen & Activiteiten gisteren 16:32

Streep door Kerstsamenzang en Kerstloop in Amstelveen

Amstelveen - Door de coronacrisis zal er dit jaar geen Kerstsamenzang worden gehouden op het Dorpsplein in Amstelveen. Ook de traditionele Kerstloop in Bovenkerk is uit voorzorg gecancelled.