De onthulling van een bord aan de oever van de Amsteldijk Noord door wethouder Herbert Raat en Peter Hesp, voorzitter van de Vereniging Amstel Oever

Amstelveen treedt op tegen overlast pleziervaart op rivier De Amstel

Amstelveen - Omwonenden van rivier De Amstel ondervinden met mooi weer steeds vaker (ernstige) overlast van de pleziervaart. Het gaat met name om geluidsoverlast of te hard varen. De gemeente Amstelveen is daarom deze zomer regelmatig op het water te vinden om hierop te handhaven.

Op de grens met Amstelveen zijn op twee locaties langs de Amstel borden geplaatst met de belangrijkste regels die gelden op het water.

Handhaving op het water

Sinds vorig jaar handhaaft de gemeente met mooi weer ook op het water. Om de belangrijkste vaarregels onder de aandacht te brengen, heeft de gemeente borden langs de Amstel geplaatst ter hoogte van de Kalfjeslaan vanuit Amsterdam gezien en bij de Hollandsedijk vanuit Uithoorn gezien.

'Wij ontvangen op mooie dagen regelmatig klachten van inwoners die langs de Amstel wonen en overlast ervaren', zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD). 'Het kan niet zo zijn dat opvarenden van plezierbootjes het volume omhoog gooien, zodra ze de Amsterdamse gemeentegrens passeren. Net als in Amsterdam gelden er in Amstelveen ook vaarregels.' 

'We hebben nu waarschuwingsborden geplaatst bij de grens naar Amstelveen, zodat voor iedereen duidelijk is wat wel en niet mag. Vorig jaar hebben veel mensen een bootje gekocht, omdat we door corona moesten thuisblijven. De bewoners langs de Amstel mogen hier niet de dupe van worden. Voor volgend jaar overwegen wij om een eigen handhavingsboot aan te schaffen om zo ons handhavingsteam uit te breiden naar het water.'

Eerste proces-verbaal

Vorige week is voor het eerst dit voorjaar handhaving samen met de politie het water op gegaan in Amstelveen. Zij troffen onder meer verschillende aan elkaar vastgemaakte boten aan met grote groepen mensen aan boord. Handhaving heeft vier officiële waarschuwingen uitgedeeld voor geluidsoverlast. Hiernaast is een proces-verbaal uitgeschreven voor wildplassen. Verschillende bewoners van de Amsteldijk lieten blijken dat zij erg blij waren om de handhavingsboot te zien. 

Vaarregels

De pleziervaart moet zich houden aan alle vaarregels, maar er zijn er een paar die in de zomermaanden het vaakst overtreden worden en voor overlast zorgen. Handhaving in Amstelveen is er vorig jaar op drukke en zonnige dagen voor het eerst met een boot op uit getrokken om schippers aan te spreken op hun gedrag.

Op de waarschuwingsborden die zijn geplaatst staan de volgende regels voor varen op de Amstel:

- 9 kilometer per uur is de maximale snelheid op het water

- Houd 1,5 meter afstand

- Geen versterkte muziek

- Geen afval achterlaten

Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert een boete. De gemeente wil dat iedereen in de zomermaanden kan genieten van het mooie weer, zowel op als aan het water.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:13

Hinder door afgesloten A9 Amstelveen

Amstelveen - Lokaal en regionaal verkeer ondervindt dit weekeinde hinder van de afsluiting van Rijksweg A9 door Amstelveen.

Sport vandaag 10:00

Nieuwe manager zwembad: Menno Valk staat in de startblokken

Amstelveen - Kortere wachtlijsten voor de zwemles, meer aqua activiteiten, nieuwbouwplannen. De nieuwe manager van zwembad De Meerkamp, Menno Valk, staat te popelen om het avontuur aan te gaan. De gedreven manager heeft zijn sporen verdiend in de wereld van zwembaden exploitatie. Maar ook in het water is de Almeerder ervaren en heeft jarenlang op hoog niveau waterpolo gedaan. Kortom, hoogste tijd voor een kennismaking.

Horeca gisteren 19:00

Stadshart Horeca Hits (2): Speciaalbier, cocktails & fingerfood van Bar Dixie - Beer & Kitchen

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In deze tweede aflevering: speciaalbier & cocktails in combinatie met fingerfood van Bar Dixie – Beer & Kitchen.