pixabay.com

Amstelveen valt op in onderzoek naar Toeristenbelasting

Amstelveen - Waar het mislopen van Toeristenbelasting door de coronacrisis voor veel Nederlandse gemeenten een enorme financiële aderlating blijkt, valt Amstelveen op doordat er dit jaar niet minder, maar juist meer toeristenbelasting binnen zou komen dan vorig jaar. Hoe zit dat precies?

Het Centrum voor geldzaken publiceerde afgelopen week een onderzoek naar de lokale vermindering van te ontvangen toeristenbelasting in Nederlandse gemeenten, op basis van cijfers van het CBS en het NBTC. Diverse landelijke media publiceerden erover; opvallend was daarbij de positie van Amstelveen.

Meer in Amstelveen

Waar veel gemeenten diep in het rood uitkomen en de tegenvallende inkomsten uit Toeristenbelasting door wegblijvend toerisme een financiële mokerslag betekenen (voor Amsterdam zou het gaan om een tegenvaller van zo'n 116 miljoen euro), viel Amstelveen op doordat het niet minder maar juist meer inkomsten kan verwachten: een stijging van 235 procent ten opzichte van 2019, de grootste stijging van alle Nederlandse gemeenten.

Tarief en capaciteit

Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken, D66) geeft desgevraagd tekst en uitleg. Voorop staat dat net als in andere gemeenten de toeristische sector ook in Amstelveen zware klappen te verwerken krijgt en dat de bezettingsgraad van hotelkamers drastisch is gekelderd.

wethouder_floor_gordon.jpg
Wethouder Floor Gordon (D66).

Dat er volgens berekening toch meer toeristenbelasting binnen kan komen dan vorig jaar, komt volgens Gordon enerzijds doordat de hotelcapaciteit in Amstelveen enorm is gegroeid en anderzijds omdat de gemeenteraad van Amstelveen vorig jaar net had besloten de Toeristenbelasting per 1-1-2020 te verhogen (van 1,75 naar 2,50), omdat deze de afgelopen jaren veel lager lag dan het gemiddelde in de regio. 

Stormachtige groei

Gordon: ‘Tot voor kort waren de hotelcapaciteit en de toeristenbelasting in Amstelveen van een betrekkelijk geringe omvang. Daarmee was de hoogte van het tarief niet echt een item. De laatste jaren is de hotelcapaciteit en het aantal overnachtingen voor de toeristenbelasting in Amstelveen stormachtig gegroeid mede door een uitstralingseffect van Amsterdam en Schiphol’.

Gordon vervolgt: ‘In die situatie werd het tarief wel een item en is de beweging gemaakt om (meer) in de pas te lopen met de regio. De gemeenteraad heeft met het vaststellen van de Accommodatiestrategie in 2019 besloten de Toeristenbelasting geleidelijk te verhogen per 2020, zodat het tarief dat Amstelveen hanteert beter aansluit bij dat van Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en bijvoorbeeld Haarlemmermeer.’

Onderzoek

Gordon: ‘De verhoging van 235% die wordt genoemd in het onderzoek komt vooral door de groei van de hotelcapaciteit en minder door de tariefverhoging. Deze verhoging klinkt procentueel heel hoog omdat de oude opbrengst heel laag is. Dat vertekent procentueel enorm’, zegt Gordon. Ze meldt ook dat de toeristenbelasting 2019 wordt geind na een in verband met coronacrisis latere verzending van de aanslag.

Verlaging of kwijtschelding

Gordon laat weten dat Amstelveen momenteel 'bestudeert of de toeristenbelasting over 2020, in het kader van het coronasteunpakket ten behoeve van de toeristen/hotelbranch, te verlagen of gedeeltelijke kwijt te schelden. . Over 2020 is op dit moment nog niets besloten,' aldus de wethouder. Zoals bekend heeft het College van B en W een corona-noodfonds van 15 miljoen euro opgetuigd.

Mislopen inkomsten

Net als ondernemers in de toeristische sector, loopt gemeente Amstelveen natuurlijk ook inkomsten mis. ‘Gezien de crisis en extreem lagere bezettingsgraad van minder dan 20% van de hotels verwachten we flink tegenvallende inkomsten. De recente bezettingsgraden in Amstelveen laten zien dat door het ontbreken van toeristen in de afgelopen maanden, de gemeente veel bezoekers misloopt,’ zegt Gordon. Het Centrum voor Geldzaken berekende dat Amstelveen zonder coronacrisis alleen al zo’n 6,2 ton meer aan Toeristenbelasting had kunnen innen. 

‘Gederfde inkomsten toeristenbelasting is één van de grootste schadeposten voor gemeenten vanwege corona. Het Rijk verstrekt in ieder geval voor 2020 compensatie. Hoe dit onderaan de streep uitpakt over 2020 en hoe het verder gaat in 2021 is nog onzeker', besluit Gordon.

Bron: Centrum voor geldzaken


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.