Amstelveen van voorheen (1)

AMSTELVEEN - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze eerste aflevering een brand die meer dan honderd jaar geleden plaatsvond.

Op bijgaande foto uit 1907, afkomstig uit het historische archief van gemeente Amstelveen, is de Dorpsstraat te zien nadat een verwoestende brand een boerderij volledig in de as had gelegd.

Pyromaan
De brand was volgens de gemeentelijke archieven aangestoken en het werk van een pyromaan. Op bijgaande foto zou tussen het rijtje mannen op de achterste rij (in cape) de toenmalige veldwachter staan. Hij had de bijnaam ‘Wakkere Piet’. Leuk weetje: in de kelders van het raadhuis ligt ook nog een dubbelloops geweer (onklaar gemaakt) dat aan Wakkere Piet toebehoorde.

Gemeente-archief
Gemeente Amstelveen heeft circa 7000 historische foto’s uit de kelders van het gemeentehuis laten digitaliseren en voorzien van tekstuele informatie. De foto’s zijn in de loop der jaren gemaakt door medewerkers in dienst van de gemeente en worden in februari 2017 voor iedereen toegankelijk via een beeldbank. Dit is één van de foto’s.

Oproep
Heeft u wellicht nog oude Amstelveense foto's in een schoenendoos liggen die meer aandacht verdienen? AmstelveenZ laat ze, mits rechtenvrij, graag zien via de rubriek 'Amstelveen van voorheen'. Dat kunnen eventueel ook foto's zijn uit de jaren '80 of '90, of natuurlijk daarvoor. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar info@amstelveenz.nl 


Meer nieuws

Winkels vandaag 15:26

Massaal in de rij voor mini-Zwijntje: razendsnel uitverkocht

Amstelveen - Bij de receptie van winkelcentrum Stadshart Amstelveen in het Binnenhof vormde zich vanmiddag een lange rij nadat een gelimiteerde oplage van een mini-versie van het populaire Amstelveense beeld Het Zwijntje in de verkoop ging.

Winkels vandaag 14:08

Olcay Gulsen in zee met De Kapper in het Oude Dorp

Amstelveen - De bekende tv-personality en ondernemer Olcay Gulsen was gisteren bij De Kapper in het Oude Dorp van Amstelveen: De Kapper is partner geworden van Olcay Gulsen Beauty.

Winkels vandaag 09:37

Verkoopstart van mini-versie Zwijntje

Amstelveen - [Update: Het beeldje is inmiddels uitverkocht: er komt nog 1 verkoopmoment op woensdag 15 juli] De door Stadshart Amstelveen geproduceerde mini-versie van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje gaat vandaag vanaf 12.30 uur in de verkoop bij de receptie van het winkelcentrum in het Binnenhof.