Amstelveen van voorheen (1)

AMSTELVEEN - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze eerste aflevering een brand die meer dan honderd jaar geleden plaatsvond.

Op bijgaande foto uit 1907, afkomstig uit het historische archief van gemeente Amstelveen, is de Dorpsstraat te zien nadat een verwoestende brand een boerderij volledig in de as had gelegd.

Pyromaan
De brand was volgens de gemeentelijke archieven aangestoken en het werk van een pyromaan. Op bijgaande foto zou tussen het rijtje mannen op de achterste rij (in cape) de toenmalige veldwachter staan. Hij had de bijnaam ‘Wakkere Piet’. Leuk weetje: in de kelders van het raadhuis ligt ook nog een dubbelloops geweer (onklaar gemaakt) dat aan Wakkere Piet toebehoorde.

Gemeente-archief
Gemeente Amstelveen heeft circa 7000 historische foto’s uit de kelders van het gemeentehuis laten digitaliseren en voorzien van tekstuele informatie. De foto’s zijn in de loop der jaren gemaakt door medewerkers in dienst van de gemeente en worden in februari 2017 voor iedereen toegankelijk via een beeldbank. Dit is één van de foto’s.

Oproep
Heeft u wellicht nog oude Amstelveense foto's in een schoenendoos liggen die meer aandacht verdienen? AmstelveenZ laat ze, mits rechtenvrij, graag zien via de rubriek 'Amstelveen van voorheen'. Dat kunnen eventueel ook foto's zijn uit de jaren '80 of '90, of natuurlijk daarvoor. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar info@amstelveenz.nl 


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 20 apr. 2024 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.