Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (105)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 105 een oude foto van het Hueseplein in de wijk Keizer Karelpark. 

Natuurlijk valt op deze foto het rustige straatbeeld op. Er is geen auto te bekennen en de beplanting was nog maar net in de grond gezet.

Elpy

Vandaag de dag raast het verkeer van de Van der Hooplaan onophoudelijk langs het Hueseplein. Links zie je het pand van de Keizer Karelpark Apotheek (dat jaren geleden werd uitgebouwd en van vorm is veranderd) en rechts zat vroeger de winkel 'Elpy', een zaak voor huishoudelijke artikelen. Op die plek zit inmiddels al vele jaren het Chinese restaurant Ho-Fa, ook in een grotere optrek dan het pandje vroeger.

De Chinese praktijk Beifang, Domino's Pizza en het Perzische restaurant Cyrus de Grote zijn momenteel bewoners van deze zijde van het plein. Maar er heeft ook een computerwinkel gezeten, supermarkt Eko Plaza zat er lange tijd en ook een videotheek maakte in het verleden deel uit van het plein.

Nooy

Aan de andere kant (niet op de foto) van het Hueseplein zat de tapijtwinkel van Nooy. Tegenwoordig is het Rode Kruis er in gevestigd. Snackbar Tijo zit er ook al heel wat jaartjes en ook kapsalon Due Donne is een bekende naam van het Hueseplein.

Jan Huese

Het plein is vernoemd naar verzetsstrijder Jan Huese (1891-1943). Hij gaf in de Tweede Wereldoorlog hulp aan Engelandvaarders en RAF piloten.
In 1941 werd hij gearresteerd door de Duitsers en werd veroordeeld tot 5 jaar tuchthuisstraf; hij overleed in het concentratiekamp te Reinbach.

Oproep

AmstelveenZ is altijd op zoek naar foto's uit vroeger jaren. Heeft u nog oude foto's uit de jaren '50, '60. '70, '80 '90 of zelfs later? Stuur gerust een mailtje naar info@amstelveenz.nl  o.v.v. Amstelveen van voorheen!


Meer nieuws

112 vandaag 13:34

12-jarig meisje vermist in Amstelveen

AMSTELVEEN - De 12-jarige Katja uit Amstelveen wordt sinds 2 juli vermist. Het meisje werd voor het laatst gezien in de omgeving van de Talmastraat. De politie vraagt mensen die informatie hebben over de vermissing te bellen naar 112. 

Politiek vandaag 13:11

D66 wil meer doen voor Amstelveners zonder baan

Amstelveen - Mensen die niet vanzelfsprekend zelf een baan kunnen vinden worden hard geraakt door de corona crisis. D66 wil de kansen op betaald werk voor deze mensen vergroten. De democraten willen het werk-en re-integratiebedrijf van de gemeente – AM Match – meer gebruiken als banenmotor om dit voor elkaar te krijgen. Hun voorstel hierover is op 1 juli door de gemeenteraad aanvaard. 

Sport vandaag 11:23

Amstelveense binnensport weer van start

Amstelveen - Wethouder Rob Ellermeijer bracht woensdag 1 juli een bezoek aan de eerste trainingen van basketbalvereniging MBCA om te vieren dat de Amstelveense binnensport weer is gestart. “Het is een belangrijke dag voor de sport. Eindelijk kunnen we ook weer binnen aan de slag.”

Algemeen vandaag 10:47

Zuid- Afrikaanse bestseller auteur Deon Meyer

Amstelveen - In de rubriek ‘Libris Venstra onbegrensd’ nodigen we internationale Amstelveners uit bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Omringd door duizenden boeken praten we met hen over hun leven in Amstelveen, hun land van herkomst en over hun favoriete boek. De Zuid-Afrikaanse Arne Lewis vertelt in deze editie over het boek ’13 uur’ van Deon Meyer.