Amstelveen van voorheen (109)

Amstelveen van voorheen (109) Foto: Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 109: - we zouden vandaag geen andere kunnen bedenken - een oude foto van de Urbanuskerk in Bovenkerk aan de Noorddammerlaan.


- Lees verder onder deze advertentie -

Allereerst wensen we iedereen die geraakt is door het verlies van dit grote iconische bouwwerk in Amstelveen enorm veel sterkte, ook namens de familie Zuiderent, hofleverancier van deze rubriek. Zoals velen weten, was de 130-jarige kerk (gebouwd door architect dr. P.J.H. Cuypers tussen 1873-1889) nog maar net in volle glorie hersteld na jarenlange inzet van talloze vrijwilligers en dankzij vele donaties. 

Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus

We ontlenen voor deze aflevering een tekst van de Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus (klik hier), de stichting die keihard werd getroffen door de brand. Zij omschrijven prachtig welke waarde Urbanuskerk had én heeft:

'Amstelveen heeft met de Urbanus binnen haar grenzen een uniek staaltje van neogotische bouwkunst. De schilderachtige situering van de Urbanus aan de natuurlijke oever van de veenpoel is een extra bewijs van de genialiteit van het oorspronkelijke kunstzinnige concept van Cuypers.
Wie in Bovenkerk, Westwijk, Aalsmeer-Oost of in oud Amstelveen woont, mag er terecht trots op zijn vanuit zijn of haar woon- of werkplek van zo'n uitzonderlijk uitzicht te kunnen genieten. Het is een markant baken in de wijde omgeving. De Urbanus kan gezien worden als gezamenlijk cultureel erfgoed en het gebouw is van grote culturele waarde.'

Herinneringen

En daar is wat de redactie van Amstelveen van voorheen betreft even alles mee gezegd...  Heeft u mooie herinneringen aan de Urbanuskerk in Bovenkerk? Laat het gerust weten in de reacties onder dit bericht.


Reacties