Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (109)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 109: - we zouden vandaag geen andere kunnen bedenken - een oude foto van de Urbanuskerk in Bovenkerk aan de Noorddammerlaan.

Allereerst wensen we iedereen die geraakt is door het verlies van dit grote iconische bouwwerk in Amstelveen enorm veel sterkte, ook namens de familie Zuiderent, hofleverancier van deze rubriek. Zoals velen weten, was de 130-jarige kerk (gebouwd door architect dr. P.J.H. Cuypers tussen 1873-1889) nog maar net in volle glorie hersteld na jarenlange inzet van talloze vrijwilligers en dankzij vele donaties. 

Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus

We ontlenen voor deze aflevering een tekst van de Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus (klik hier), de stichting die keihard werd getroffen door de brand. Zij omschrijven prachtig welke waarde Urbanuskerk had én heeft:

'Amstelveen heeft met de Urbanus binnen haar grenzen een uniek staaltje van neogotische bouwkunst. De schilderachtige situering van de Urbanus aan de natuurlijke oever van de veenpoel is een extra bewijs van de genialiteit van het oorspronkelijke kunstzinnige concept van Cuypers.
Wie in Bovenkerk, Westwijk, Aalsmeer-Oost of in oud Amstelveen woont, mag er terecht trots op zijn vanuit zijn of haar woon- of werkplek van zo'n uitzonderlijk uitzicht te kunnen genieten. Het is een markant baken in de wijde omgeving. De Urbanus kan gezien worden als gezamenlijk cultureel erfgoed en het gebouw is van grote culturele waarde.'

Herinneringen

En daar is wat de redactie van Amstelveen van voorheen betreft even alles mee gezegd...  Heeft u mooie herinneringen aan de Urbanuskerk in Bovenkerk? Laat het gerust weten in de reacties onder dit bericht.


Meer nieuws

112 vandaag 13:34

12-jarig meisje vermist in Amstelveen

AMSTELVEEN - De 12-jarige Katja uit Amstelveen wordt sinds 2 juli vermist. Het meisje werd voor het laatst gezien in de omgeving van de Talmastraat. De politie vraagt mensen die informatie hebben over de vermissing te bellen naar 112. 

Politiek vandaag 13:11

D66 wil meer doen voor Amstelveners zonder baan

Amstelveen - Mensen die niet vanzelfsprekend zelf een baan kunnen vinden worden hard geraakt door de corona crisis. D66 wil de kansen op betaald werk voor deze mensen vergroten. De democraten willen het werk-en re-integratiebedrijf van de gemeente – AM Match – meer gebruiken als banenmotor om dit voor elkaar te krijgen. Hun voorstel hierover is op 1 juli door de gemeenteraad aanvaard. 

Sport vandaag 11:23

Amstelveense binnensport weer van start

Amstelveen - Wethouder Rob Ellermeijer bracht woensdag 1 juli een bezoek aan de eerste trainingen van basketbalvereniging MBCA om te vieren dat de Amstelveense binnensport weer is gestart. “Het is een belangrijke dag voor de sport. Eindelijk kunnen we ook weer binnen aan de slag.”

Algemeen vandaag 10:47

Zuid- Afrikaanse bestseller auteur Deon Meyer

Amstelveen - In de rubriek ‘Libris Venstra onbegrensd’ nodigen we internationale Amstelveners uit bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Omringd door duizenden boeken praten we met hen over hun leven in Amstelveen, hun land van herkomst en over hun favoriete boek. De Zuid-Afrikaanse Arne Lewis vertelt in deze editie over het boek ’13 uur’ van Deon Meyer.