Amstelveen van voorheen (126)

Amstelveen van voorheen (126) Foto: Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto's van vroeger. In aflevering 126 een foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen (Nieuwer-Amstel).

Het raadhuis, gelegen aan de Amsteldijk 67, werd in gebruik genomen op 22 april 1894. In 1896 vond er echter een zeer omvangrijke annexatie plaats door Amsterdam, waardoor het karakteristieke gebouw op Amsterdams grondgebied kwam te liggen. 

Moord op Amstelveen

1896 was dan ook een dieptepunt in de historie van Amstelveen: tegen de toenmalige annexatie werd heftig geprotesteerd, maar burgemeester Van Son kon het tij niet keren. In de lokale gemeenteraad werd destijds gesproken van 'de politieke moord op Nieuwer-Amstel'.

Sterke reductie inwoners

Niet alleen verloor Nieuwer-Amstel (zoals Amstelveen vroeger heette) door de annexatie veel grondgebied (o.a. Amsterdam Zuid, Kinkerbuurt, Concertgebouwbuurt, Willemspark) en dus tal van gebouwen, ook het aantal inwoners werd sterk gerdecueerd: van 34.322 naar een schamele 5.468 inwoners. 

Historisch verzamelaar Evert Zuiderent, die deze foto in bezit heeft, kan niet anders dan een eenvoudige conclusie trekken: 'Ik blijf zeggen dat het mooiste gebouw van Amstelveen helaas in Amsterdam staat.'

Oproep

Heeft u nog een oude foto of foto's van Amstelveen in uw bezit die u graag wilt delen via de rubriek Amstelveen van Voorheen? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen. AmstelveenZ helpt u graag!

Klik hier voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen.

 


Reacties