Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (126)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto's van vroeger. In aflevering 126 een foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen (Nieuwer-Amstel).

Het raadhuis, gelegen aan de Amsteldijk 67, werd in gebruik genomen op 22 april 1894. In 1896 vond er echter een zeer omvangrijke annexatie plaats door Amsterdam, waardoor het karakteristieke gebouw op Amsterdams grondgebied kwam te liggen. 

Moord op Amstelveen

1896 was dan ook een dieptepunt in de historie van Amstelveen: tegen de toenmalige annexatie werd heftig geprotesteerd, maar burgemeester Van Son kon het tij niet keren. In de lokale gemeenteraad werd destijds gesproken van 'de politieke moord op Nieuwer-Amstel'.

Sterke reductie inwoners

Niet alleen verloor Nieuwer-Amstel (zoals Amstelveen vroeger heette) door de annexatie veel grondgebied (o.a. Amsterdam Zuid, Kinkerbuurt, Concertgebouwbuurt, Willemspark) en dus tal van gebouwen, ook het aantal inwoners werd sterk gerdecueerd: van 34.322 naar een schamele 5.468 inwoners. 

Historisch verzamelaar Evert Zuiderent, die deze foto in bezit heeft, kan niet anders dan een eenvoudige conclusie trekken: 'Ik blijf zeggen dat het mooiste gebouw van Amstelveen helaas in Amsterdam staat.'

Oproep

Heeft u nog een oude foto of foto's van Amstelveen in uw bezit die u graag wilt delen via de rubriek Amstelveen van Voorheen? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen. AmstelveenZ helpt u graag!

Klik hier voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen.

 


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 13:20

Woningen Oude Dorp en pastorie Annakerk tegen de vlakte voor verbreding A9

Amstelveen - Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Amstelveen worden diverse woningen in het Oude Dorp, maar ook de pastorie naast de Annakerk, binnen enkele maanden gesloopt. De panden staan op de plek waar straks de extra rijstroken komen en de overkapping Oude Dorp wordt gerealiseerd.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:13

Vernieuwd kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan gaat eind juli open

Amstelveen - Het vernieuwde kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan opent naar verwachting vrijdag 31 juli 2020. Vanaf juni moet het verkeer rekening houden met veel wisselende omleidingen en afsluitingen om het kruispunt definitief gereed te kunnen maken.

Algemeen vandaag 10:01

5 keer een check om het op je werk leuk (en vol) te houden

Brigitte Kaandorp zong ‘Ik heb een zwaa-aa-aar leven’. Als jij daar zaken in herkent als het gaat om je werkzame leven, wordt het tijd om veranderingen aan te brengen. Hier volgen vijf adviezen om weer fris en fruitig naar je werk te gaan. 

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen.