Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (128)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto's van vroeger. In aflevering 128 een oude foto van de ingang van het bekende Amstelveense 'Broersepark'.

De gemeenteraad besloot al in 1926 een park aan te leggen vlakbij het toenmalige centrum van Amstelveen (destijds het Oude Dorp). Het park moest onder andere mensen verleiden in Amstelveen (Nieuwer-Amstel) te komen wonen, maar ontstond ook uit een toenemende recreatie-behoefte van inwoners.

Tuinarchitect Tersteeg

De opdracht voor het ontwerp werd gegund aan de beroemde en innovatieve tuinarchitect  D.F. Tersteeg, grondlegger van 'de architectonische stijl' in Nederland. In 1928 werd het wandelpark, van net geen 5 ha. groot, opengesteld. Het park is aangelegd in een Engelse Landschapsstijl met een slingerend patroon van paden en waterpartijen.

C.P. Broerse

Lange tijd stond het park simpelweg te boek als 'Wandelpark'. Het was pas in 1967 dat het park vernoemd werd naar C.P. (Chris) Broerse, die sinds 1926 werkzaam was in de gemeentelijke groenvoorziening als directeur plantsoenendienst. Broerse was, samen met Koos Landwehr, verantwoordelijk voor het bedenken en ontwerpen van de inmiddels Rijksmonumentale heemparken in Amstelveen (Jac. P. Thijssepark en De Braak) en had daarmee een significante bijdrage aan het nog altijd 'groene karakter' van Amstelveen.

Het Broersepark, dat op een veenbodem ligt, werd in 2011 benoemd tot gemeentelijk monument. Het is het oudste park van Amstelveen.

Oproep

Heeft u nog een oude foto of foto's van Amstelveen in uw bezit die u graag wilt delen via de rubriek Amstelveen van Voorheen? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen. AmstelveenZ helpt u graag!

Klik hier voor voorgaande afleveringen van de rubriek Amstelveen van Voorheen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 20:09

RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws