Amstelveen van voorheen (130)

Amstelveen van voorheen (130) Foto: Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen -  AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto's van vroeger. In aflevering 130 een bijzondere foto van de brug die vroeger aan het einde van de Oude Karselaan lag, nog voordat het Amsterdamse bos werd aangelegd. 

Links op de foto, verscholen achter de bomen, is nog een stukje te zien van het voormalige gemeentehuis(je) van de inmiddels vergeten en verdwenen gemeente Rietwijkeroord, dat heel vroeger grensde aan Amstelveen (Nieuwer-Amstel).

Rietwijkeroord was een kleine gemeente met nog geen honderd inwoners, dat in 1854 opging in Amstelveen. Het gebied werd verveend en kreeg  de naam Rietwijkeroorderpolder.  Het is de plek waar in de jaren 30 van de 20e eeuw het Amsterdamse Bos werd aangelegd.

Het gemeentehuis van Rietwijkeroord ging, net als diverse boerderijen, bij de aanleg van het Amsterdamse bos tegen de vlakte. De enige overgebleven boerderij van Rietwijkeroord is Boerderij Meerzicht, vandaag de dag een geliefd pannenkoekenrestaurant voor Amstelveners. 

De brug bij de Oude Karselaan (over de Landscheidingsvaart richting het Amsterdamse bos) heet vandaag de dag Karsebrug, maar heeft in de loop der eeuwen vele namen gekend en stond ook bekend als Noorderbrug, Catserbrug, Catsenbrug en Katzenbrug.

Oproep

Heeft u nog een oude foto of foto's van Amstelveen in uw bezit die u graag wilt delen via de rubriek Amstelveen van Voorheen? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen. AmstelveenZ helpt u graag!

Klik hier voor voorgaande afleveringen van de rubriek Amstelveen van Voorheen.


Reacties