Uitgeverij Willem Vermeulen [uit archief Pieter van der Zwaart]

Amstelveen van voorheen (138)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto's van vroeger. In aflevering 138 een foto van drie T1 Volkwagenbusjes van chemisch wasbedrijf Hamers, voorzien van reclame door de Amstelveense firma Van der Zwaart.

In 1963 kreeg het Amstelveense autospuitbedrijf Van der Zwaart van de chemische wasserij Hamers de opdracht drie Volkswagens T1 in de kleuren en de reclame van het bedrijf te zetten. 

Boek Rijdende Reclame

Deze foto staat in het prachtige boek Rijdende Reclame een bijzondere collectie bedrijfswagens. Het is een bijzonder boek van Uitgeverij Willem Vermeulen, dat bovendien te bestellen is (klik hier) bij de uitgever. 

Auteur/uitgever Willem Vermeulen selecteerde uit deze unieke collectie bijna 400 foto’s en stelde daarmee het boek ‘Rijdende Reclame’ samen. Daarin wordt een korte bedrijfsgeschiedenis van Fa. J. van der Zwaart & Zn. gevolgd door vele tientallen pagina’s spuit- en reclameschilderwerk van de hand van vader en zoon Van der Zwaart. 

Firma Van der Zwaart

De Firma Fa. J. van der Zwaart & Zn. was van 1924 tot 1970 in Amstelveen gevestigd. Het was een kleine onderneming die zich toelegde op het spuiten van bedrijfs- en personenwagens en het aanbrengen van autoreclames. Vader Jan Oege en zoon Jo van der Zwaart brachten in deze kleine halve eeuw vele honderden bedrijfsvoertuigen in de (soms uitbundige) huisstijl van hun eigenaren. Van de afgeleverde bedrijfswagens werden – vaak vanuit diverse hoeken – foto’s gemaakt waarvan er zo’n 700 bewaard zijn gebleven. 

Hamers

De drie Volkwagensbusjes op de foto (het orgineel komt uit het archief van Pieter van der Zwaart) waren in gebruik bij Chemisch Wasserij Hamers, waar men terecht kon voor wassen, strijken, stomen, stoppen en verven. Het bedrijf was gevestigd aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.