Amstelveen van voorheen (164)

Amstelveen van voorheen (164) Foto: Privé-archief Evvert Zuiderent

Amstelveen – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 164 een foto van het inmiddels verdwenen gebouw ‘De Vuurbaak’ aan het Veenendaalplein, nabij het Oude Dorp.

Het was oorspronkelijk het (houten) verenigingsgebouw van de Nederlandse Hervormde Kerk waar vroeger heel wat Amstelveners menig middag of avond hebben doorgebracht.

Diverse clubs maakten gebruik van het gebouw, waaronder CJV Amstelveen en ‘Meisjesclub ’t Mierennest’. Het gebouw deed ook dienst als Jeugdkapel voor jongeren van 13 tot 17 jaar, maar het gebouw was vooral ook multifunctioneel in gebruik: er werden diverse activiteiten en feestjes op deze locatie gegeven. Zo werd er in de jaren 70 in weekenden menig discofeestje georganiseerd en was het eveneens een ontmoetingsplek voor jongeren.

In het jaar 2000 betekende een brand in het gebouw het definitieve einde: volledig herstel van het gebouw bleek een heilloze missie en de sloopkogel deed zijn werk. In het gebied waar De Vuurbaak stond zijn inmiddels twee nieuwe appartementencomplexen verrezen.

De foto is afkomstig uit het privé-archief van historisch verzamelaar Evert Zuiderent. Voor hem heeft de foto ook een emotionele waarde. Hij ontmoette hier voor het eerst zijn vrouw Bea en zijn vader (A.J.J. Zuiderent) was bovendien leider van CJV Amstelveen. Ook weet Evert te vertellen dat de meisjesclub onder leiding stond van de vrouwelijke leidster mevrouw Kos en Van den Berg.

Weet jij meer over De Vuurbaak? Laat het weten in de reacties op Facebook!

Oproep

Klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen. Heb jij een wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag, uiteraard met naamsvermelding indien gewenst.


Reacties