Privé-archief Evert Zuiderent / Uitg. Klarenbeek

Amstelveen van voorheen (169)

Amstelveen – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 169 een 118 jaar oude foto van de Ouderkerkerlaan.

Op deze prentbriefkaart uit 1901 is de destijds belangrijke los-en laadplaats van Van Wier aan de Ouderkerkerlaan (richting Oude Dorp) te zien.

Jan van Wier

De Ringvaart van de Bovenkerkerpolder vormde tot 1930 een belangrijke aanvoerroute voor vrachtschepen, die op deze kade hun lading konden lossen. Rechts het huisje van beurtschipper Jan van Wier.

Huis met de kogel

Aan het einde van de Ouderkerkerlaan is in de verte ‘het huis met de kogel’ te zien. Eeuwig zonde: het huis werd in 1968 afgebroken tijdens de vernieuwingsdriften van het toenmalig gemeentebestuur. In het Oude Dorp zijn destijds veel historische panden verloren gegaan.

Oude raadhuis

Links op bovenstaande foto - van uitgever H. Klarenbeek -  is het oude gemeentehuis van Amstelveen te zien, dat wel bewaard bleef maar geheel opnieuw werd opgetrokken.

Oproep

Weet jij meer van deze tijd? Laat het weten in de reacties op de Facebook-pagina van AmstelveenZ! En klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen. Heb jij een wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag,, uiteraard met naamsvermelding (indien gewenst). 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 16:33

Amstelveen deelt uit: gratis compost, zaadmatten, waardebonnen en meer

Amstelveen – Gemeente Amstelveen pakt flink uit tijdens de aankomende Nationale Klimaatweken met diverse acties. Op 10 oktober wordt gestart met een uitdeelactie van gratis compost, later in de maand krijgen inwoners van Westwijk bij wijze van proef de kans om gratis tegels uit hun tuin op te laten halen door een gemeentelijke tegelservice en ook worden nog gratis cadeaubonnen ter waarde van 44 euro verstrekt.

Evenementen & Activiteiten vandaag 14:23

Winnaar voor de film Jackie en Oopjen

Amstelveen - AmstelveenZ verlootte in samenwerking met Cinema Amstelveen 2 kaartjes voor de film 'Jackie en Oopjen' op 11 oktober 2020 om 11:00 uur. De winnaar is bekend!

Kunst & Cultuur vandaag 13:24

Onrust in Amstelveense cultuursector: 'Gelijke monniken, gelijke kappen'

Amstelveen - In de Amstelveense cultuursector heerst verbazing en onbegrip dat tot dusver alleen uitzonderingen zijn gemaakt op de corona-maatregelen (max. 30 personen) bij tien Amsterdamse culturele instellingen in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Amstelveens wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wil opheldering.

Kunst & Cultuur vandaag 13:00

Kunsteducatie, juist nú

Júlia dos Santos Baptista weet als geen ander hoe belangrijk kunsteducatie is. De gedreven kunstenares geeft les in Beeldende Vorming op verschillende basisscholen in Brazilië en Amstelveen. In de herfstvakantie organiseert zij een nieuwe editie van haar Mini Art Masterclass in samenwerking met bewegingsdocent en storyteller Annet Breure. Beide hebben internationale werk- en kunsteducatie ervaring.

Kunst & Cultuur vandaag 12:08

Corona zet streep door Open Ateliers Amstelveen op 3 & 4 oktober (Atelierroute)

Amstelveen - De organisatie van de Open Ateliers 2020 (Atelierroute) in Amstelveen heeft op het laatste moment moeten besluiten het evenement, dat aankomend weekeinde (3 & 4 oktober) stond gepland,volledig af te blazen. De organisatie kan de veiligheid van de kunstenaars en bezoekers onvoldoende waarborgen, nu de corona-maatregelen zijn aangescherpt.