Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (172)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 172 een oude prentbriefkaart van café-restaurant Paardenburg, al jaren bekend als Brasserie Paardenburg.

Paardenburg bestaat al sinds 1694 (!) en ontvangt dus al 325 jaar gasten voor een drankje of een hapje. Deze fraaie briefkaart stamt uit 1910 en is afkomstig uit het archief van historisch verzamelaar Evert Zuiderent.

Veranda 

Op deze foto is nog de kenmerkende veranda te zien, die eind jaren ’60 van de vorige eeuw werd vervangen voor een serre. In deze serre liggen vandaag de dag nog altijd  de originele klinkers van de veranda die in 1898 werd aangelegd.

Op het origineel van deze briefkaart staat de plaatsnaam Ouderkerk aan de Amstel, maar de Amstelzijde behoort toch echt tot gemeente Amstelveen (destijds Nieuwer-Amstel), hoewel veel mensen het steevast als Ouderkerk zien vanwege de ligging aan de Amstel tegen Ouderkerk aan.

Historie

Paardenburg heeft een zeer rijke historie en kent een hele trits bekende eigenaren zoals Ton Fagel, Herman den Blijker (die begon er zijn tv-carrière) en ook de HME Group waar Ron Blaauw destijds culinair directeur was, bezat de brasserie in het verleden.

Nieuwe eigenaar 

Gijs Numan is nu de nieuwe eigenaar van Brasserie Paardenburg: hij heeft het restaurant opnieuw onder handen genomen. Het etablissement kent een fraaie Parijse serre, een intieme bar en de originele J.C. Braakensiekzaal met een dikke knipoog naar het staartje van de Gouden Eeuw, waarin Paardenburg werd gesticht. De keuken is klassiek Frans met topkwaliteit brasseriegerechten, bereid door professionals: je kunt er heerlijk eten en drinken.

Weet jij meer?

Weet jij meer over de geschiedenis van Paardenburg en/of de Amstelzijde? Laat het weten in de reacties op de Facebook-pagina van AmstelveenZ! En klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen.

Oproep: stuur oude foto's in

Heb jij wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag! Indien gewenst natuurlijk met naamsvermelding.


Meer nieuws

Politiek vandaag 13:10

Amstelveen moet vaart maken met opwekken van duurzame energie

Amstelveen –  Het is nog niet bijster goed gesteld met het opwekken van duurzame energie in Amstelveen. Om straks aan de doelstellingen voor 2030 te kunnen voldoen hebben oppositiepartijen CDA en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) samen met coalitiepartij D66 de handen ineen geslagen om een versnelling van de lokale verduurzamingsopgave in gang te kunnen zetten.

Politiek vandaag 09:52

Veiligheidssubsidie werkt: geen inbraken meer door achterpadbeveiliging

Amstelveen – Gemeente Amstelveen draagt via een subsidieregeling financieel bij aan hang- en sluitwerk en kleine veiligheidsprojecten voor inwoners en bedrijven die hun objecten beter willen beveiligen. De regeling is aantoonbaar effectief, zo stelt raadslid Benjamin Smalhout (VVD) die tijdens de afgelopen raadsvergadering aandacht vroeg voor de subsidieregeling.

Verkeer & Vervoer gisteren 13:20

Woningen Oude Dorp en pastorie Annakerk tegen de vlakte voor verbreding A9

Amstelveen - Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Amstelveen worden diverse woningen in het Oude Dorp, maar ook de pastorie naast de Annakerk, binnen enkele maanden gesloopt. De panden staan op de plek waar straks de extra rijstroken komen en de overkapping Oude Dorp wordt gerealiseerd.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:13

Vernieuwd kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan gaat eind juli open

Amstelveen - Het vernieuwde kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan opent naar verwachting vrijdag 31 juli 2020. Vanaf juni moet het verkeer rekening houden met veel wisselende omleidingen en afsluitingen om het kruispunt definitief gereed te kunnen maken.

Algemeen gisteren 10:01

5 keer een check om het op je werk leuk (en vol) te houden

Brigitte Kaandorp zong ‘Ik heb een zwaa-aa-aar leven’. Als jij daar zaken in herkent als het gaat om je werkzame leven, wordt het tijd om veranderingen aan te brengen. Hier volgen vijf adviezen om weer fris en fruitig naar je werk te gaan.