Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (172)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 172 een oude prentbriefkaart van café-restaurant Paardenburg, al jaren bekend als Brasserie Paardenburg.

Paardenburg bestaat al sinds 1694 (!) en ontvangt dus al 325 jaar gasten voor een drankje of een hapje. Deze fraaie briefkaart stamt uit 1910 en is afkomstig uit het archief van historisch verzamelaar Evert Zuiderent.

Veranda 

Op deze foto is nog de kenmerkende veranda te zien, die eind jaren ’60 van de vorige eeuw werd vervangen voor een serre. In deze serre liggen vandaag de dag nog altijd  de originele klinkers van de veranda die in 1898 werd aangelegd.

Op het origineel van deze briefkaart staat de plaatsnaam Ouderkerk aan de Amstel, maar de Amstelzijde behoort toch echt tot gemeente Amstelveen (destijds Nieuwer-Amstel), hoewel veel mensen het steevast als Ouderkerk zien vanwege de ligging aan de Amstel tegen Ouderkerk aan.

Historie

Paardenburg heeft een zeer rijke historie en kent een hele trits bekende eigenaren zoals Ton Fagel, Herman den Blijker (die begon er zijn tv-carrière) en ook de HME Group waar Ron Blaauw destijds culinair directeur was, bezat de brasserie in het verleden.

Nieuwe eigenaar 

Gijs Numan is nu de nieuwe eigenaar van Brasserie Paardenburg: hij heeft het restaurant opnieuw onder handen genomen. Het etablissement kent een fraaie Parijse serre, een intieme bar en de originele J.C. Braakensiekzaal met een dikke knipoog naar het staartje van de Gouden Eeuw, waarin Paardenburg werd gesticht. De keuken is klassiek Frans met topkwaliteit brasseriegerechten, bereid door professionals: je kunt er heerlijk eten en drinken.

Weet jij meer?

Weet jij meer over de geschiedenis van Paardenburg en/of de Amstelzijde? Laat het weten in de reacties op de Facebook-pagina van AmstelveenZ! En klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen.

Oproep: stuur oude foto's in

Heb jij wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag! Indien gewenst natuurlijk met naamsvermelding.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:58

Amstelveen opent steunpunt voor gedupeerden toeslagenaffaire

Amstelveen - Omdat ook in Amstelveen tientallen ouders ernstig in de problemen zijn geraakt doordat de Belastingdienst ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopzette en terugvorderde (de zogenoemde Toeslagenaffaire), heeft Gemeente Amstelveen een speciaal Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire opgericht.   

112 vandaag 08:57

Beboete linksrijder op Beneluxbaan 'sorteerde 2 km van tevoren voor'

Amstelveen - Een automobilist die gisterenavond door de politie werd staande gehouden op de Beneluxbaan omdat hij onnodig lang links reed, kwam met een bijzondere verklaring voor zijn rijgedrag. De bestuurder  beweerde dat hij 2 kilometer van te voren besloot voor te sorten voor het verkeerslicht.

Gezondheid & welzijn vandaag 07:00

Onbehandeld slaapapneu vaak reden klachten

Amstelveen - Net als een evenwichtig voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging, is een goed slaapritme van essentieel belang voor een gezond leven. Mede door verbeterde meettechnieken wordt steeds duidelijker hoe groot de invloed is van een verstoord slaappatroon op klachten als vermoeidheid, (ochtend)hoofdpijn, concentratieproblemen, somberheid/ prikkelbaarheid, onbedwingbare slaapneigingen overdag maar ook problemen die te maken hebben met de seksualiteit.