Prive-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (179)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 179 een fraaie, oude kleurenprentbriefkaart van een rijtje bijzondere woningen aan de Amstedlijk Zuid, nabij de brug met Ouderkerk.

Het zijn nog altijd karakteristieke en sfeervolle (maar niet al te grote) woningen, die vandaag de dag tot het beschermd dorpsgezicht 'Buurt over Ouderkerk' behoren.

De huizen liggen pal bij de Amstelbrug en stammen uit 1910. Ze werden gebouwd in opdracht van Casper Hendrik Schneider, een Amstelveense grondeigenaar. Ze werden gebouwd als arbeidershuisjes, zoals er meer zijn langs de Amsteldijk.

De voorgevels van de huizen waren destijds voorzien van luiken en schuiframen. Ook was er vroeger een toegangspoort die op deze briefkaart nog net te zien is (achter het rijtje bomen). 

Klik hier om te kijken hoe het er vandaag de dag uitziet!

Weet jij meer?

Weet jij meer over deze woningen? Laat het weten in de reacties op de Facebook-pagina van AmstelveenZ.
En Klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen.

Oproep: oude foto's welkom

Heb jij wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van Voorheen en wij plaatsen 'm graag! Indien gewenst natuurlijk met naamsvermelding.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 21:00

Amstelveen van voorheen (197)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 197 een oude foto van de vroegere Middeldorpstraat (destijds Middendorpstraat), waarvan de huizen binnenkort gesloopt gaan worden voor de verbreding van de A9.

Algemeen vandaag 20:03

Fraaie legpuzzel Urbanuskerk uitgedeeld aan duizend ouderen

Amstelveen - Speciaal voor ouderen verstrekken de ouderenverenigingen KBO Bovenkerk-Aalsmeer en KBO Amstelveen/Ouderkerk (samen met het Bewonersplatform Bovenkerk) de komende periode duizend legpuzzels met een afbeelding van de Urbanuskerk. 

Algemeen vandaag 17:58

Handhaving Amstelveen op scherp: 'Morgen wordt een spannende dag'

Amstelveen - De gemeentelijke dienst Handhaving kijkt met gezonde spanning uit naar morgen (1 juni) als ook in Amstelveen de horeca weer open mag. De handhavers staan op scherp en houden morgen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Politiek vandaag 10:20

VVD: 'Islamitische school in Amstelveen verspilling belastinggeld'

Amstelveen - Een meerderheid van de Amstelveense gemeenteraad heeft besloten het beroep bij de Raad van State, tegen de vestiging van een islamitische school in Amstelveen door stichting SIO-NH, te steunen. Ook de VVD steunt de beroepszaak, laat de partij in een persbericht weten.

Politiek gisteren 13:10

Amstelveen moet vaart maken met opwekken van duurzame energie

Amstelveen –  Het is nog niet bijster goed gesteld met het opwekken van duurzame energie in Amstelveen. Om straks aan de doelstellingen voor 2030 te kunnen voldoen hebben oppositiepartijen CDA en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) samen met coalitiepartij D66 de handen ineen geslagen om een versnelling van de lokale verduurzamingsopgave in gang te kunnen zetten.