Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (191)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 191 een oude foto van de Roelof Venema School aan de Amsterdamseweg.

De school is vernoemd naar de eerste voorzitter, Roelof Venema. Hij was ook directeur van Kweekschool in Amsterdam.

De school was begin jaren 20 van de vorige eeuw een initiatief van de Vereeniging voor Christelijk Nationaal Onderwijs en kwam er niet zonder slag of stoot, want voor de Julianaschool en Wilhelminaschool betekende een extra school in het noorden van de gemeente aanvankelijk concurrentie.

Er was ook veel twijfel of er voldoende leerlingen voor de school waren; maar die twijfel was er niet bij Roelof Venema zelf. Hij kreeg gelijk: de school groeide vanaf de opening in 1925 rap in leerlingenaantal, zeker begin jaren '30. Toen de familie Venema in 1936 naar Wassenaar verhuisde, werd besloten de naam van Roelof Venema aan de school te verbinden; nog ruimschoots bij zijn leven dus. Roelof Venema overleed op 1 januari 1964.

De Roelof Venema School vond na de locatie aan de Amsterdamseweg onderdak aan Laan Rozenburg. Zo'n 7 jaar geleden nam de beroemde Amstelveense school intrek in een volledig nieuw pand en sindsdien staat de Roelof Venema School bekend als Brede School. 

Oproep: oude foto’s welkom

Heb jij nog een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van Voorheen en wij plaatsen 'm graag! Indien gewenst natuurlijk met naamsvermelding.

Klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen


Meer nieuws

112 gisteren 22:57

Vechtpartij in Middenhoven; jongeren op de vuist

Amstelveen - In de wijk Middenhoven in Amstelveen Zuid is zondagavond een grote vechtpartij uitgebroken, waarbij tientallen jongeren waren betrokken. De politie is met veel eenheden in de wijk en zette ook hondengeleiders in.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:59

Amstelveen van voorheen (203)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 203 een foto van het bankgebouw op de hoek van de Middeldorpstraat en de Dorpsstraat.

Algemeen gisteren 09:45

Weer enorme rotzooi in bos na nachtelijke lachgasfeestjes

Amstelveen - Opnieuw zijn flinke hoeveelheden afval aangetroffen in het Amsterdamse bos. Wandelaars troffen vanmorgen onder andere in de omgeving van de Zonneweide grote hoeveelheden lege lachgasballonnen en ander afval aan.

Algemeen 11 jul. 2020 19:45

Amstelveen valt op in onderzoek naar Toeristenbelasting

Amstelveen - Waar het mislopen van Toeristenbelasting door de coronacrisis voor veel Nederlandse gemeenten een enorme financiële aderlating blijkt, valt Amstelveen op doordat er dit jaar niet minder, maar juist meer toeristenbelasting binnen zou komen dan vorig jaar. Hoe zit dat precies?

112 11 jul. 2020 07:51

Overwerk politie door boerenprotest; inclusief nachtelijke achtervolging

Amstelveen - De politie in de regio heeft gisterenavond en afgelopen nacht aardig wat te stellen gehad met protesterende boeren die rondreden met trekkers. Eén bestuurder van een trekker weigerde vannacht te stoppen voor de politie en kon pas na een achtervolging door diverse eenheden worden staande gehouden.

Algemeen 10 jul. 2020 15:45

Vernieuwde speelplaats voor Westwijk

Amstelveen - Aan de Malandolaan in Westwijk heeft wethouder Floor Gordon (Openbare Ruimte, D66) vrijdagmiddag samen met kinderen uit de buurt de compleet gerenoveerde speelplaats aldaar officieel geopend.